IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 26% намаляха пътниците в сухопътния транспорт през лятото

Спад през третото тримесечие се наблюдава при всички видове градски транспорт, но най-голям е при превозите на метрото – над 28%, отчете НСИ

14:19 | 27.11.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Коронавирусната пандемия намали броя на превозените пътници и работата на пътническия транспорт от юли до септември въпреки летния сезон. В същото време расте количеството на превозените товари в сравнение с година по-рано, отчете Националният статистически институт.

Годишни изменения

Спад с 25,9% на превозените пътници и намаление с 44,8% на пътническия транспорт през третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2019 г., показват предварителните статистически данни.

Товарен сухопътен транспорт

Според данните на НСИ обаче през третото тримесечие на тази година превозените товари от сухопътния транспорт са над 29,925 млн. тона, или с 6,639 млн. тона повече спрямо година по-рано. Спад от 36,8% е отчетен само при превозените товари от тръбопроводния транспорт. Извършената работа също се увеличава спрямо съответното тримесечие на 2019 г. и достига 9,325 млрд. тонкилометра, изчисляват в НСИ.

Превозени товари и извършена работа от сухопътния транспорт по тримесечия

Товарен воден транспорт

Превозените товари от речния и морския транспорт, които през третото тримесечие на тази година са извършвали само международни превози, се увеличават с 6,7% спрямо периода от юли до септември на 2019 г.

Същевременно извършената работа, измерена в тонкилометри, бележи годишен спад от 12,6%. При речния транспорт намалението е с 15,7% и се дължи на по-малкото средно превозно разстояние.

Превозени товари и извършена работа от водния транспорт по тримесечия

Пътнически сухопътен транспорт

В НСИ отчитат, че броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през третото тримесечие е 81,484 милиона, което е с 27,2% по-малко на годишна база. Спад е отчетен както при железопътните, така и при автомобилните превози, съответно с 18 и 27,7%. Извършената работа също намалява с 46,7% и достига 1,795 млрд. пътниккилометра.

Превозени пътници и извършена работа от сухопътния транспорт по тримесечия

Пътнически воден транспорт

През третото тримесечие при водния пътнически транспорт се наблюдава спад както на превозените пътници, така и на извършената работа, съответно с 14 хиляди пътници (30,2%) и 893,2 хиляди пътниккилометра (27,1%). Намалението се дължи на по-малкия брой превозени пътници от речния и морския транспорт.

Превозени пътници и извършена работа от водния транспорт по тримесечия

Градски електротранспорт

От юли до  септември предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили над 48,828 милиона пътници, или с 23,7% по-малко в сравнение с година по-рано. Намаление се наблюдава при всички видове градски транспорт, като най-голям спад е регистриран при превозите на метрото – 28,4%.
Извършената работа също намалява с 25,3% и достига 242,4 млн. пътниккилометра.

Превозени пътници и извършена работа от градския електротранспорт по тримесечия

Тримесечни изменения

Броят на превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) в периода от юли до септември расте на тримесечна база съответно с 43,4% и 35,5%.

Превозени товари и извършена работа от товарния транспорт

Предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт показват тримесечен ръст на превозените товари от товарния транспорт със 7,5%, както и на извършената работа със 17%.

Превозени пътници и извършена работа от пътническия транспорт

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още