Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 3 лева е поскъпнало свинското месо за година

Основната причина е чумата по свинете и изкуствено създадената паника на пазара, каза Владимир Иванов

С 3 лева е поскъпнало свинското месо за година

Снимка: Pixabay

Около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо в сравнение с миналата година. Основна причина за това е чумата по свинете и изкуствено създадената паника на пазара. Това каза по БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той посочи, че поскъпването се наблюдава от август насам.

„Ако имахме нива от 9 лв., сега имаме 12 лв. цена на врат без кост. Към момента най-характерното за този пазар е, че е абсолютно нестабилен. Ние нямаме равновесна цена. Свидетели сме на доста сериозна вариативност при ценообразуването на свинското“, посочи Иванов.

Към момента вносното свинско преобладава, особено за обработка. Радостно е, че и българският сектор се възстановява. Добри мерки за биосигурност се взеха, обобщи той. 

Още по темата

Владимир Иванов коментира и цените на зеленчуците. "Към момента имаме при краставиците една свръхцена, но това е съвсем нормално - в такъв сезон се намираме. При картофите, зелето и лука имаме по-ниски равнища в сравнение с миналата година. И обратно, при плодовете - имаме много евтини", каза Владимир Иванов.

„Това е антиподът на това, което се случи през 2018 г. - много евтини плодове, а скъпи зеленчуци. Това в известна степен е обусловено от реколтите през годината и в Европа, и в България, тъй като ние следваме тенденциите на това, което се случва в ЕС“, посочи още той.

В последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници. При основните хранителни продукти - захар, фасул, олио, брашно, ориз, има стабилност при цените в повече от 10-годишен период.

Млечният пазар е силно подценен и цените са вследствие на силната конкуренция. Радостното е в сферата на потреблението, че се закупуват по-скъпи, но качествени продукти, каза той.


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
В България по-малко от двама души ще издържат един възрастен към 2100 г.