Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 3 млн. лева ще бъде подпомогнат птицевъдният сектор

Негативно влияние върху сектора оказват цената на зърното и разходите за електроенергия

С 3 млн. лева ще бъде подпомогнат птицевъдният сектор

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

С 3 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът по схемата за хуманно отношение към птиците. Това обяви заместник-министърът на земеделието доц. д-р  Крум Неделков вчера на среща със Съюза на птицевъдите, информира агроминистерството.  

Според организацията ситуацията в сектора е сериозна. Негативно влияние оказват цената на зърното и разходите за електроенергия, а продукцията  често се реализира под себестойността й. 

Още по темата

Към момента няма проблем с ликвидността, защото предприятията вземат кредити. По-малки фирми вече имат трудности, а по-големи покриват разходите си от резерви.

Птицевъдите искат да се върне наблюдението върху птиче месо и субпродукти от Полша за болестта салмонела. Според тях българските предприятия гарантират качеството и повечето имат собствени лаборатории. Зам.-министърът е посочил, че има правна рамка на ЕС за контрол на салмонелата и е представил данни за  мониторинг от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Той е съобщил, че се подготвя промяна в структурата на бюджета на БАБХ. Така ще бъдат осигурени 3,5 млн. лева за обезщетение на стопани за умъртвяване на животни с цел ограничаване на инфлуенца. Средствата не са били предвидени в бюджета на агенцията за 2021 г. и до момента не е било възможно изплащането на обезщетения.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Сарийски: Нужна е воля, а не дебати, за да се преодолее демографската катастрофа