IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 3 млн. лв. се увеличават националните доплащания за животни

Средствата ще се изплатят от Държавен фонд „Земеделие" през 2013 година

15:07 | 22.05.13 г.
С 3 млн. лв. се увеличават националните доплащания за животни

С 3 млн. лв. се увеличават средствата за национални доплащания за животни. Това реши служебното правителство днес по време на заседанието си в Министерския съвет (МС), съобщиха от правителствената пресслужба.

Националните доплащания за животни за 2012 г., които ще бъдат изплатени през 2013 г., се увеличават от 28 млн. лв. на 31млн. лв. Средствата са в рамките на предвидените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. и по план-сметката на Държавен фонд „Земеделие" за 2013 г., уточняват от МС.

Първата причина за предложеното изменение е промяна в действащото законодателство.

С изменението на наредба от юни 2010 г. за реда за контрол на изискванията на схемите за национални доплащания се създаде възможност те да стават на база заявените и регистрирани към края на февруари 2009 г. говеда и биволи, а не въз основа на броя говеда, за който кандидатите са подпомогнати за 2009 г. Това гарантира равно третиране и изплащане на подпомагане въз основа на заявените и действително отглежданите животни в системата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). 

Втората причина за предлаганото изменение произтича от Регламентите на ЕС, уреждащи идентификацията и регистрацията на дребен рогат добитък. Съгласно тях животното, произхождащо от държава членка на ЕС, запазва първоначалната си идентификация при закупуване в друга държава членка.

С оглед установените, отговарящи на условията за допустимост животни, закупени от други държави членки и определени като допустими за национални доплащания, се налагат допълнителни плащания за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още