Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 30% по-слаби добиви на пшеница очакват зърнопроизводители

По-ниските добиви не би трябвало да повлияят на цената на хляба

С 30% по-слаби добиви на пшеница очакват зърнопроизводители

Снимка: Pixabay

С около 30% по-слаби добиви на пшеница очакват зърнопроизводителите в страната тази година. Средната изкупна цена за тон от новата реколта е около 300 лв., съобщиха от Софийската стокова борса. 

85% от зърното вече е прибрано, но климатичните условия през зимата и пролетта са провалили голяма част от площите, съобщи Костадин Костадинов от браншовата асоциация, цитиран от БНР.

Заради паднали валежи между септември и март с около десет пъти по-малко от нормалното по-слаба реколта се чака в районите на Добрич, Силистра, Бургас, Карнобат, Ямбол. 

Още по темата

Така очакваното количество произведена пшеница тази година е малко над 4 милиона тона при повече от 6 милиона през миналата година.

Качественото българско зърно вече се експортира през пристанищата за износ заради по- високите цени.

На Софийската стокова борса сделките се сключват на сравнително постоянни цени, които няма да доведат до поскъпването на брашното и хляба.

С 40 % по-малка реколта от пшеница отчетоха русенските зърнопроизводители след края на жътвата. На места в Североизточна България добивът е около 250 килограма от декар, вместо нормалните 550.

“Липсата на дъжд, с много трудната и суха зима, студена пролет, много слани и това се отрази на есенниците изключително пагубно и резултатите са незадоволителни, обясняват производители пред БНТ.

Заради слабата реколта много от стопаните няма да могат да покрият разходите, които са направили за заплати, семена, препарати, торове и плащането на ренти. Те са принудени да теглят кредити, за да се разплатят.

От бранша твърдят, че по-ниските добиви на пшеница не би трябвало да повлияят на цената на хляба. Жито има достатъчно и с добро качество. Прогнозите са, че пшеницата ще се търгува като миналата година.

На 10 август стопаните започват да прибират слънчогледа и царевицата, но и там очакват по-слаба реколта.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Е-здравеопазването - подобрява достъпа до здравни услуги, но не е панацея