Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 3,1% е нараснала икономиката за третото тримесечие

Това е най-сериозното забавяне от четвъртото тримесечие на 2014 г. насам

С 3,1% е нараснала икономиката за третото тримесечие

Снимка: Pixabay

В края на третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт възлиза на 29,8 млрд. лв. по текущи цени, което е с 3,1% повече в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0,7% повече спрямо второто тримесечие на 2018 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Стойностите обаче са по-ниски от очаквания ръст от 3,4%. Повишението е по-малко и отколкото през третото тримесечие на 2017 г. спрямо 2016 г. Това е най-сериозното забавяне от четвъртото тримесечие на 2014 г. насам, твърдят от Traidingeconomics.com.

На човек от населението се падат 4236 лв. от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 26,1 млн. лв. по текущи цени.

Към края на септември относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява равнището си с 0,8 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година до 7,2%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,9 процентни пункта до 27,6% става явно още от данните. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава до ниво 65,2% при 63,5% през съответния период на предходната година.

Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при операции с недвижими имоти – 21,6%, създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 5,2%, финансови и застрахователни дейности – 5,1%, професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности – 3,7%, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство – 2,7%.

Според НСИ за крайно потребление през третото тримесечие на 2018 г. се изразходват 69,9% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 17,4% от произведените стоки и услуги. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление - с ръст със 7,7%, бруто образуването на основен капитал - с ръст със 7%, и колективното потребление на държавното управление - с ръст с 3,6%.

Износът на стоки и услуги намалява с 3,6%, докато вносът на стоки и услуги се увеличава с 4%. За крайно потребление през третото тримесечие се изразходват 69,9% от произведения БВП. Инвестициите формират 17,4% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Спрямо предходното тримесечие брутната добавена стойност в икономиката нараства също с 0,7%. Очакваното повишение беше 0,5%, но пък през второто тримесечие имаше спад от 0,8%, така че ръст на тримесечна база на практика спрямо началото на годината почти няма. По предварителни данни крайното потребление нараства с 1,4%, а брутообразуването в основен капитал - с 1,5%.

Вносът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 0,8%, докато износът на стоки и услуги се увеличава с 1,7%.


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Каква изобщо работа са свършили свързана с икономическия растеж през тази годна ? По най-важната пречка законодателството какво са променили ? С кой закон са улеснили започването и оперирането на малък бизнес или среден дори ? За наемането на работна ръка какво са улеснили, нищо не е свършено по тея тромави закони пълни с изисквания. Вдигнаха заплатите с 10% някъде и повече, отпуснаха повече пари за здравеопазване, а с какво се подплатяват всички тея допълнителни разходи ? С един мижав 3% ръст, сами се сетете какъв ще е ефекта...
1
 
2
 
1
преди 5 месеца
Работата за икономически растеж е непълна за спасение от нарастващи страдания.

Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч