Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 4% по-малко пътници са преминали през летищата в Бургас и Варна през 2015 г.

Общо 3,8 млн. пасажери са ползвали морските аерогари

С 4% по-малко пътници са преминали през летищата в Бургас и Варна през 2015 г.

Снимка: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт

3,8 млн. пътници са преминали през летищата в Бургас и Варна през 2015 година, съобщиха от пресцентъра на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, което е концесионер на морските аерогари.

Общият годишен спад при обслужените пътници е 4% – значително по-добре от прогнозите в началото на годината, отчитат от компанията.

Обслужените полети са 30 230, което е намаление от 3% спрямо предходната година. Рекордни резултати бележи карго трафикът на двете летища, отбелязвайки 95% ръст на обслужените карго полети.

През миналата година в двете летища са инвестирани повече от 10 млн. лева в инфраструктурни проекти, свързани с писта и перон, сгради и пътища, закупуване на нова техника и други.

На летище Бургас са обслужени общо над 2,36 млн. пътници по 125 дестинации в 40 държави.  Най-голям въпреки намалението от 22% остава делът на пътуващите от и до Русия, следвани от Великобритания (ръст от 9%) и Германия (16% спад).

Още по темата

Москва, Тел Авив, Лондон, Прага и Минск са най-популярните дестинации за 2015 г. на летище Бургас.

Най-дългият директен полет, изпълняван от летище Бургас през миналата година е бил с продължителност 5 часа: от Бургас до Новосибирск (Русия), на разстояние 4 147 км.

През летището във Варна са преминали над 1,398 млн. пътници по 89 дестинации на 39 държави.

За първи път от няколко години насам германският пазар е задминал Русия по отношение на общия дял обслужени пътници на летището, като бележи и 14% ръст спрямо предходната година. По отношение на пътниците от и до Русия регистрираният спад е 33%.

Москва, София, Лондон, Дюселдорф и Истанбул са най-популярните дестинации за 2015 година на летище Варна.

С 22% са се увеличили редовните полети на летището през миналата година.

За първи път в България летище Варна предложи регистрация на пътниците извън летището (off-airport check-in), съобщават още оттам. Клиентите са се възползвали от услугата за регистрация за полет директно в хотела.

“Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД е немско-българско дружество с 60% участие на световния летищен оператор Fraport AG и с 40% на „Еърпорт Сървисиз – България.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Депутатите одобриха окончателно правната рамка за влизане в Банковия съюз