IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 5% намаляват пътуванията на българи в чужбина през октомври

Драстично е спаднал броят на служебните пътувания зад граница, сочат данни на НСИ

14:41 | 27.11.12 г.
С 5% намаляват пътуванията на българи в чужбина през октомври

Пътуванията на българите в чужбина през октомври са намалели с 15,7% спрямо септември, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). И ако месечните изменения са нормални предвид края на активния летен сезон, то на годишна база също има спад – в рамките на 4,9 на сто.

Според статистиката през миналия месец извън България са пътували 281 хил. наши сънародници, като основната цел на посещенията им са гостуване, обучение или посещение на различни спортни или културни мероприятия (47% от всички пътуващи). Почивка или екскурзия заема второто място по показателя цел на пътуването (почти 30% от пътуващите).

Данните на НСИ показват, че в сравнение с октомври 2011 година има значително увеличение на хората, пътуващи с цел туризъм – ръстът е от почти 47 на сто. Основната дестинация за почиващите са Испания (52,6% от всички пътуващи с тази цел) и Турция (42,1%).

С около 60% пък е намалението по отношение на пътуванията в чужбина с цел командировка.

На месечна база намаляват и пътуванията на чужденците към България. През октомври страната ни са посетили общо 524 хил. чужденци. Спрямо септември броят им намалява с почти 52%, но на годишна база има ръст от 3%. Основната цел на посещенията са гостувания или транзитни преминавания, отчита още НСИ.

Туризмът остава на второ място с почти 40% от всички посещения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още