IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 500 хил. лв. глобяват ВЕЦ заради замърсяването на река Ботуня

Разрешителното на компанията ще бъде отнето

17:32 | 21.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

500 хил. лева глоба и отнемане на разрешителното за водовземане са санкциите за МВЕЦ “Луна“, който предизвика екокатастрофа в река Ботуня (област Монтана). Санкцията е обявила днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред жителите на селото, съобщи екоминистерството.

Изпълнителният директор на фирмата собственик на МВЕЦ „Луна“ се е съгласил, че компанията е виновна за замърсяването и ще си понесат наказанието. 

На 16 септември експертите на РИОСВ - Враца установили, че реката е силно замърсена от тиня и наносни отложения и се усеща остра миризма. При проверката се констатира, че е извършено неправомерно изпускане на наноси, натрупани във водното огледало над централата. В резултат огромно количество тиня се оттича в реката и задушава рибата. Това се потвърждава и от експертите на Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, които правят проверка на 17 септември.

„Това е екологична катастрофа, прилагаме цялата строгост на закона“, заяви  днес Василева и обясни, че Басейновата дирекция предприема действия за отнемане на разрешителното на ВЕЦ-а.

Според екоминистерството оттук нататък ВЕЦ-ът не може да извършва дейността си, тъй като веднъж отнето разрешителното не може да бъде издадено отново. Причината е, че с промени в нормативната уредба от 2010 г. е въведена забрана за издаване на нови разрешителни за водоползване на водноелектрически централи в зони от екологичната мрежа Натура 2000.

Собственикът трябва да почисти терена от тинята и да създаде условия да започнат да се възстановяват екосистемите.

Екоминистерството припомня, че санкцията в закона беше увеличена миналата година  след разлива на бензин от „Лукойл“ в бургаския квартал „Долно Езерово“.

Максимална глоба бе наложена преди дни и на производител на авточасти за замърсяването на въздуха в Русе. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още