Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С 54% повече са заявленията за закупуване на малки горски имоти

За настоящата кампания е заделен ресурс от 1 милион лева, съобщи земеделското министерство

С 54% повече са заявленията за закупуване на малки горски имоти

Снимка: Pixabay

1715 заявления от физически лица, собственици на малки имоти в горски територии, са подадени до държавните горски предприятия за закупуване на горите им с цел по-добра и системна грижа за тяхното поддържане. Това е с 54% повече от заявленията, подадени през предишната кампания през 2016 година, когато те бяха 1112, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

Още по темата

Почти двойно се е увеличил броя на заявленията до Северозападно държавно предприятие – Враца, като от 289 през 2016 г. сега са достигнали 536.

Голям е интересът и на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, където броят се е увеличил с над 60% от 118 на 191.

С 54% се е увеличил броят на заявленията на територията на Северно централно държавно предприятие - Габрово от 147 през 2016 г. до 226 сега.

Близо 50% е и ръстът в Югоизточно държавно предприятие - Сливен – от 266 на 386 заявителя.

В Югозападно държавно предприятие - Благоевград подадените заявления сега са 295 при 214 през 2016 г.

Най-малко са подадените заявления в Североизточно държавно предприятие - Шумен – 81, при 78 през 2016 г.

Целта на закупуването е да се осигури целогодишно поддържането на здравословното състояние на горите и опазването им от посегателства, пожари и неблагоприятни въздействия. На закупуване подлежат малки горски имоти в непосредствена близост до държавни гори, като общият размер на имотите, предложени от един собственик, не може да надхвърля 50 дка. Първият етап на процедурата за изкупуването започна на 1 октомври 2019 г. и приключи на 15 януари след приема на заявления за закупуване.

От Министерството на земеделието, храните и горите посочват, че до средата на април ще приключи и работата на комисията по оценяване. Тя ще извърши преглед на предложенията за съответствие със заложените критериите, оценка на имотите и класиране.

След този срок ще бъде направено предложение за закупуване към собствениците и те ще имат три месеца за изповядване на сделките, така че в средата на годината се очаква цялостното приключване на кампанията.

При проведената през 2016 г., съгласно обявената тогава процедура бяха финализирани сделки за закупуване на 126 имота с обща площ 1029 дка на обща стойност близо 600 хиляди лева. За настоящата кампания е заделен почти двойно по-висок ресурс от 1 милион лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
А има ли начин да се купуват горите от държавата, понеже с тези кампании се намаля частния дял в този сектор, което не мисля че е добра тенденция.

И още нещо, навсякъде пишат тази дума "закупува" първо че конкретно за тази статия, е далеч по-подходяща думата "изкупува" и второ, каква е смисловата разлика между "купува" и "закупува" ? На мен ми звучи точно като излишно удължаване на думата само за да звучи по-готино и изтънчено.

Още от Икономика и политика
100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в инфраструктура за напояване у нас