IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 60% се е увеличило предлагането на фалшиви лекарства в света

Въвеждането на верификацията е стрес тест за системата у нас, защото всички порочни практики ще бъдат елиминирани, заяви Илко Гетов

13:08 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С 60% се е увеличило предлагането на фалшиви лекарства в световен мащаб през последните пет години. Това каза Иън Хейнс, водещ консултант в проекта за сериализация и верификация на лекарствата в Европа, цитиран от БТА.

Фалшивите лекарства могат сериозно да навредят на пациента, нямат терапевтичен ефект, водят и до загуба на репутацията на производителя, каза Хейнс. Той подчерта, че има и случаи, в които опаковката на фалшивото лекарство изглежда по-добре от опаковката на истинското, като целта е да се привлече пациентът.

От 9 февруари ще бъде въведена задължителната европейска система за верификация на лекарствата. Всяка опаковка ще има свой код, а при продажбата й тя трябва да бъде верифицирана и отписана от системата. Целта е предпазване на пациентите от фалшиви лекарства.

Въвеждането на верификацията е стрес тест за системата в страната ни, защото всички порочни практики ще бъдат елиминирани, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По думите му протестът на някои фармацевти срещу въвеждането на системата за верификация е поради неразбиране и прекалени очаквания. След като вече 2 хиляди аптеки са част от системата, очаквам затихване на протестите, допълни още проф. Гетов.

Въвеждането на системата за верификация няма да доведе до увеличване на цените на лекарствата или до намаляване на достъпа до тях, увери проф. Гетов.

Към момента 140 хиляди европейски аптеки са се включили в системата, каза Деян Денев председател на Българската организация за верификация на лекарствата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още