Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С. Безуханова: Планът за възстановяване да се преработи с акцент върху стартъпите

В седем урока в "Учебник по бъдеща история на България" даваме съвети какви реформи са необходими на страната ни, посочи експертът от коалиция "За зелен рестарт"

гледано: 1815   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Националният план за възстановяване и устойчивост на България не е удовлетворителен и трябва да бъде доразвит и преработен. Тази теза застъпи в ефира на Bulgaria ON AIR Саша Безуханова, която е основател на Move.bg и част от коалицията "За зелен рестарт".

Според нея има смисъл да подкрепим стартъпи, да им осигурим среда, за да израснат като структуроопределящи икономиката утре.  

Безуханова напомни, че Европа има много стриктни изисквания какви задачи трябва да изпълни програмата "Следваща генерация", а Планът засяга изпълнението и качеството на проектите.

„Планът е свързан с допълнителен бюджет в размер на 750 млрд. евро, който да подкрепи не просто възстановяването, а трансформация на икономиките в посока дигитализация, иновативност и екологичност“, посочи Безуханова.

Тя припомни, че преди година е създадена „безпрецедентна коалиция, която събира иновативни предприемачи и експерти с учените и хората, които работят по екологично развитие“.

Още по темата

„В рамките на пет становища до правителството сме дали сериозни препоръки - над 55“, информира експертът.

По думите ѝ има две цели - едната е владеенето на инструментариума на бъдещето - дигитална грамотност. Другата е държавите да се подготвят с изпреварващи мерки.

"България в момента е сред скромните новатори - едва 29% от българите имат базови дигитални умения. В този вариант на Плана няма никакви мерки, които да изведат България от ролята на най-бедна и най-изоставаща. В рамките на коалицията "За зелен рестарт" ни се иска да станем център на иновативно развитие и държава със защитена природа", посочи Безуханова.

В студиото на Bulgaria ON AIR тя показа "Учебник по бъдеща история на България", в който в рамките на седем урока се представят смели реформи. Разказват как България би изглеждала през следващите 20-30 години, ако днес се направят необходимите реформи. Едно от предложенията свързано със създаването на инструмент за подкрепа на стартиращи компании.

„Над 60% от българските стартъпи развиват технологии, които са принос в световното развитие. Повечето от половина твърдят, че създават социален продукт, свързани с климатичните предизвикателства, нови храни. От друга страна, едва 16% от българската икономика има експортен потенциал", стана ясно още от думите на Безуханова.

Тя настоява индустриалните зони заедно с иновативните хъбове да създадат в България иновационна инфраструктура, която ще позволи както на настоящите предприятия да се подготвят и да минат на по-иновативни релси на работа, така и да има среда за интубиране на тази нова икономика.

„Предлагаме да се създаде среда за енергийни кооперативи – гражданите да могат да сложат панели в блока си, да участват в енергийната система, да ползват по-големите инвестиции в аванс“, даде пример експертът

Саша Безуханова се обяви за работещо правителство сега и изрази надежда партиите в парламента да намерят формула, за да бъде съставено такова.

„По-неблагоприятният вариант би бил да се създаде временен кабинет“, смята тя и отбеляза, че страната ни спешна нужда от експертност за извършване на реформите.

Какви да са приоритетите на страната ни в Плана за възстановяване и устойчивост? Как коментира Саша Безуханова разпространената в социалните мрежи информация, че може да е предложението на „Има такъв народ“ за премиер?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
abdul до: khao
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
на бедни.. аре ся..нали сме капитализъм.
Аз викам само на болни от коронавирус да дават..
0
 
3
 
4
khao до: zelka007
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
целия план цели просто корупция... сега има толкова много кеш, че всеки жизнен проект ще си намери финансиране и без държавата.
По добре е нищо да не правят... или да дават помощи на бедни и безработни.. но само това!
2
 
3
 
3
abdul до: zelka007
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
А не се прави, че не знаеш.
1
 
3
 
2
преди 2 седмици
да се наливат държавни/европейски пари в стартъпи е зверски безсмислено занимание ... ама много ... наливането на пари в изчанчени идеи не се нарича иновация . не знам що се налага с такова усърдие тази словесна комбинация ... "за зелен рестарт" има толкова положителни примери на островни захранвания с енергия , оползотворяване на отпадъци и пр. по света ... създайте условия за създаване на подобни проекти и у нас , които е необходимо САМО ДА СЕ ДОФИНАНСИРАТ , а не финансират изцяло ... не знам що е толкова сложно ... т.е. предполагам защо де ... :)))
1
 
5
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
е кой друг би платил за нещо, за което никой друг не би платил.
Балъците свършиха стара и тъпa госпожа.

Още от Икономика и политика
Валери Симеонов: Водим отделни разговори с всички от патриотичното пространство