Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С близо една пета са се увеличили даренията в България през пандемичната 2020 г.

За първи път компаниите изпреварват фондациите по обем дарени средства, като ръстът е 39% спрямо 2019 г., отчитат в Български дарителски форум

С близо една пета са се увеличили даренията в България през пандемичната 2020 г.

Снимка: Архив, БТА

Над 117 милиона лева са дарени от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през миналата година. Това е ръст спрямо 2019 г. с 19% или 18,3 млн. лева повече, съобщават от Български дарителски форум.

Още по темата

Здравната, социалната и образователна сфера остават топ приоритетите на частните дарители в България през пандемичната 2020 г., показва анализът за обема и тенденциите в дарителството в България през миналата година.

През 2020 г.  дарителската активност бележи изключителен ръст, провокиран от глобалната COVID-19 пандемия и желанието на дарители в страната да преодолеят последствията ѝ, отчитат от Български дарителски форум.

Най-голям дарител на финансови средства са частните компании, следвани от фондациите и индивидуалните дарители. За пръв път през последните пет години компаниите изпреварват фондациите по обем дарени средства в България. Те са дарили над 58 млн. лева, което е ръст с 39% спрямо 2019 г.

За промяна на средата

Бизнесът е дарявал най-много за каузи, свързани със здравеопазване – в подкрепа на институции и болнични заведения. Дарени са основно финансови средства и материали (специализирани апаратура, тестове, дезинфектанти, лични предпазни средства).

Наред със здравеопазването компаниите са откликвали на новите спешни нужди в образователната и социална сфери, включително и с подкрепа на уязвими от кризата хора, общности и организации.

Фондациите (български и международни) са дарили над 44 млн. лева през 2020 г. Водени от стремежа да отговорят бързo и ефектвно на COVID-19 кризата и основно на тежките ѝ социално-икономически последици, те са инвестирали най-често средства в социалната и образователната сфера.

Дарителските им ресурси са насочени основно към най-уязвимите (деца и възрастни с увреждания, самотно живеещи възрастни хора, семейства в крайна бедност).

За социални каузи

Хората в България са дарили над 14 млн. лева. Дарителският избор, както и предишните няколко години, е главно за социалната подкрепа. В сравнение с 2019 година в отговор на кризата е нараснал делът на дарителите за здравеопазване. Макар изрично обозначилите се като дарили заради COVID-19 кризата да са 8%, има съществен ръст за здравните каузи като цяло – от 42% до 56%. Ръст бележат и даренията от физически лица, които даряват пари, вещи, труд, като и трите регистрират увеличение – от 40% на 47%.

От Български дарителски форум подчертават, че през миналата годината глобално, но и в България, има безпрецедентен подем на солидарността. Самоорганизирането в неформални групи, стотици доброволчески активности, бърза реакция на бизнеса в отговор на спешни нужди, променени механизми за финансиране и нараснала близост на гражданския сектор с общностите, които подкрепя, бяха само част от тенденциите белязали необичайната трудна, но и щедра 2020 г., отбелязват от организацията.

Препъни законодателство

В Български дарителски форум обаче са разочаровани, че на фона на невижданата вълна от съпричастност не бяха предвидени мерки за облекчаване на дарителските инициативи на гражданските организации законодателно като реакция срещу негативните последици от кризата.

Липсваше политическа воля за започване работата на Съвета за развитие за гражданско общество към правителството, имаше опити за законодателни промени, които ограничават финансирането на гражданския сектор и му вменяваха допълнителни административни тежести, изброиха от организацията проблеми, които съпровождат процеса на дарителство.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 6 декември