Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С. Дянков: Държавата трябва да е щедра с по-обхватни схеми за подпомагане

Да се прекратят всички процедури по несъстоятелност, за което трябва да се дават още пари, съветва бившият финансов министър

С. Дянков: Държавата трябва да е щедра с по-обхватни схеми за подпомагане

Симеон Дянков. Снимка: Архив БГНЕС

Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за справяне с кризата. Тези 10 млрд. лева (отделеният ресурс у нас досега, бел. ред.) са по-малко от това. Вече въпросът е как да се използват и колко бързо, коментира пред BTV темата бившият финансов министър и икономист Симеон Дянков.

Правителството има правилен подход за справяне с кризата, посочи той по Нова телевизия и обърна внимание, че на този етап кризата е здравна. „Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави. Това за икономиката означава спад в търсенето и в предлагането“, обясни Дянков.

Според него в момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. „Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на обществото. Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци", заяви той. Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите. 

Още по темата

Дянков коментира и мярката за подпомагане на заетостта чрез компенсации за бизнеса.

"Мярката 60/40 помага, хубаво е, че бързо влезе в действие. Подобни мерки съществуват в над 120 държави.  Ние не сме голяма държава като САЩ и Германия, но това няма значение. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си", каза още Дянков и даде за пример и съседните на България държави, в които процентът, който държавата дава, е по-голям.

Той е категоричен, че ако се подпомагат домакинствата ще се излезе по-лесно от кризата.

Симеон Дянков е на мнение, че с времето е необходимо да се преразгледа и мярката 60/ 40, като държавата поеме по-голяма тежест. Той смята също, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно.

"Според мен кризата ще мине в три фази. Ние сме в първата - здравни мерки, с които правителствот се справи добре. Тази карантина е важна. Втората тема е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят в някакво ниво. Третият период е как като се излиза от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много", коментира финансистът.

Трябва да се прекратят всички процедури по несъстоятелност, тази тема е на следващ дневен ред. За да не се случи това, трябва да се дават още пари, добави Дянков.

"Държавата трябва да е щедра. Това е криза, която не сме виждали от дълго време. През последните години кризите бяха на търсенето. Нямало е достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи и парите трябва да се фокусират там", заяви още бившият финансов министър.

Според Дянков отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ е правилен ход. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка. Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина. 

Още по темата

"Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от Еврозоната, определено ни пречи", каза Дянков и подчерта, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет. Той съветва правителството да обърне внимание на кризата на потреблението.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
2
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Щом и баш майстора на пиците се обади,ще се оправим след 800 дни.....
0
 
4
 
4
ДХДО до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами от заявката му за щедрост личи, че и на идейно-концептуално ниво е направил същия завой, както и с хранителната си диета :)
0
 
6
 
3
zelka007 до: ДХДО
преди 2 месеца
това са две различни пици , едната е обща другата е лична , не ги бъркай ... :)))
0
 
7
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
От снимката личи, че твърдо се е отрекъл от подхода на "постната пица" .
1
 
8
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какво стана с капитализмът?...Държавата майка взима заеми, печата пари и раздава наляво и дясно.

Още от Икономика и политика
Влизането в ERM II и приемането на еврото ще генерират икономически растеж