IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С до 25% по-малко ще плащат за авторска музика собствениците на заведения

Едва 10% от заведенията и търговските обекти в България заплащат за музика

13:52 | 05.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С до 25% по-малко ще плащат за авторска музика собствениците на заведения

С до 25% по-малко ще плащат за използвана авторска музика собствениците на заведения и търговски обекти. Новите условия договориха сдруженията за колективно управление на музикални права "Музикаутор" и "Профон" с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които подписаха днес тристранно споразумение, съобщи БТА.

Намалението е спрямо предходния петгодишен период и ще засегне всичките над 100 000 обекта, колкото са търговските и туристическите единици в страната. Тарифата трябва да бъде одобрена и от Министерството на културата и ще влезе в сила от януари 2016 г., а за зимните обекти - от началото на сезон 2016-2017.

Организациите смятат, че чрез намаляване на ставките и с повишаване на контрола над тези обекти ще се постигне по-добра събираемост на авторските възнаграждения. Едва 10% от заведенията и търговските обекти заплащат за музика, което нарежда страната ни на последните места в ЕС по събираемост.

За по-голямо удобство на ползвателите "Музикаутор" и "Профон" предлагат услугите си на принципа "на едно гише". Сдруженията изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.

На подписването присъстваха заместник-министрите на туризма - Ирена Георгиева и на културата - Боил Банов, които отбелязаха, че днешното събитие ще допринесе за изсветляването на "сивия" сектор и за по-добрата събираемост на възнагражденията от ползване на музика.

Организациите се обединиха и около идеята за промяна в Закона за авторското право и сродните му права, чрез която да се делегират правомощия за извършване на проверки на местните власти и на инспекторатите в търговските отдели и други сходни структури на общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още