IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Янев: Не се търси решение за задължителна ваксинация

Според премиера е право на всеки един човек да решава как иска да управлява личния си живот и здраве

15:37 | 30.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не се търси решение за задължителна ваксинация, каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след посещение на Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет - София. По думите му е право на всеки един човек да решава как иска да управлява личния си живот и здраве. „В това отношение не правим никакви движения“, коментира Янев, цитиран от БТА.

По повод информацията, че има идеи за ваучери и допълнителни стимули, за да се повишат броя на ваксинираните, служебният премиер отново повтори, че това е въпрос на личен избор.

„С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", заяви Янев. Той все пак отчете повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са податливи и по-лесно биха могли да бъдат засегнати от нова COVID вълна. „Да кажем, че тази част е изпълнена“, коментира Янев.

Третият аргумент, който служебният министър-председател изтъкна във връзка с COVID вълната, е, че философията на служебното правителство е всички мерки, които ще се вземат, е да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. „Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията", допълни Янев. Той добави, че правителството е достатъчно отговорно в случай на необходимост да се вземат и индивидуални мерки.

По-рано през деня стана ясно, че главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е изпратил доклад до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, с който на практика предлага сериозно затягане на ограничителните мерки на територията на страната.

С предложението на главния здравен инспектор де факто ще бъдат затворени редица бизнеси, а провеждането на масови мероприятия ще бъде преустановено.

Кунчев предвижда изключения само ако 100% от персонала и посетителите имат зелен паспорт (завършен ваксинационен курс) или са преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Да внимава да не се подхлъзне, докато излиза от ваната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
ае, време е генералската хунта да освобождава седянката.президента и тоя парашутист да отлитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
petrg5s
преди 2 години
Тоя парашутист да не се изказва.След някоя и друга седмица всички тея случайници са пътници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още