IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Кацаров: Медиците няма да стигнат до активна стачка

Според д-р Стойчо Кацаров, ЦЗПЗ, до стачни действия няма да се стигне заради нееднородността на здравната система

09:46 | 30.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За момента няма никакви индикации, че стачната готовност на медицинските служители у нас ще прерасне в ефективна стачка. Това каза д-р Стойчо Кацаров, ЦЗПЗ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Кацаров до стачни действия няма да се стигне заради нееднородността на здравната система.

„Има хора в сектора, които наистина получават много малко средства и те се опитват да упражнят натиск за по-справедливи възнаграждения, но в същото време има и такива, които взимат по няколко десетки хиляди лева възнаграждение“, отбеляза той.

Гостът коментира и предвиденото увеличение на средствата за болниците с 230 млн. лв. в бюджета за 2020 г. Той отбеляза, че сумата е по-малка от заложената в бюджетната прогноза, която беше приета от правителството в началото на април. „Според нея бяха предвидени 280 млн. лв. за болнична помощ, т.е. имаме ефективно намаление с 50 млн. лв.“, припомни той.

Кацаров отбеляза, че все пак ключовият въпрос е как публичните средства ще бъдат похарчени.

„За всички е ясно, че начинът на харчене и на разпределение на тези средства е изключително неефективен. Цените на медицинските услуги са крайно несправедливо и погрешно остойностени спрямо пазарната цена“, отбеляза гостът.

Според него от съществена важност е създаването на актюерски разчет, според който цените на здравните услуги у нас да бъдат изчислени така, че да са близо до пазарните.

Кацаров изтъкна и трите генерални проблема пред здравната система у нас. По негови думи това са монополът монопола в здравното осигуряване, въпросът с държавната и общинска собственост, както и необходимостта от дерегулация.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още