IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колективни искове променят условия в договорите за ток и парно

Няма да спират електроенергията на хора, които оспорват сметките си към ЧЕЗ

18:10 | 09.09.13 г.
С колективни искове променят условия в договорите за ток и парно

Заведени са колективни искове срещу трите електроразпределителни дружества в България, с цел да отстранят от общите условия на договорите клаузата, според която могат да спрат тока на клиент, докато той си обжалва сметката, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП). 

Тази клауза е налична в общите условия на договорите на „ЧЕЗ Разпределение България” АД.  Въпреки направените препоръки от страна на КЗП за отстраняването й, тя все още фигурира там, както и в общите условия на електроразпределителните дружества "ЕВН България Електроснабдяване" АД, ЕВН „България Електроразпределение” АД и „Енерго-Про Продажби” АД. Срещу трите дружества са заведени колективни искове с настояване съдът да прогласи клаузите за недействителни.

От КЗП одобряват решението на ЧЕЗ да промени практиката си да прекъсва електрозахранването на клиенти, които оспорват размера на сметката си и отказват да я платят, докато проверката по жалбата не приключи. По такъв начин компанията се съобразява с направените препоръки за отстраняване на неравноправната клаузата в общите условия на договорите си, която гласеше, че възражения срещу фактурата не освобождават потребителя от задължението му да заплати сумата по нея в срок.

Експертите на КЗП са разгледали в началото на годината и общите условия на договорите на топлофикационните дружества. Тази клауза е присъствала при всяко от тях с изключение на едно. По-голямата част от топлофикациите са се съобразили с направените препоръки. Само три са отказали да ги променят и срещу тях също са заведени колективни искове.

Анализирани са също и общите условия на договорите на трите мобилни оператора, като въпросната клауза е присъствала при всеки от тях, но те са я отстранили доброволно след направените от комисията препоръки.

Експертите на КЗП са установили още, че тази клауза е налична и в общите условия на договорите на всички ВиК дружества. Изготвени са препоръки към всяко едно от тях за коригирането й, като срокът за това все още тече. 

Комисията за защита на потребителите призовава дружествата, които не са се съобразили с направените препоръки, да нанесат корекциите в договорите си с клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още