Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С над 5% се свиват инвестициите в промишлеността през 2018 г.

Плановете на предприятията през 2019 г. са за свиване на инвестициите със 7,3% спрямо направените през 2018 г.

С над 5% се свиват инвестициите в промишлеността през 2018 г.

Снимка: Pixabay

През 2018 г. инвестициите в промишлеността са се свили с 5,1% спрямо година по-рано. Това показват данни от проведена анкета на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Резултатите показват още, че плановете на промишлените предприятия през 2019 г. са за свиване на инвестициите със 7,3% спрямо направените през 2018 година. В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 83,3%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14,8% в сравнение с предходната година, уточняват още от НСИ.

При основните производства най-голям относителен дял в инвестициите през 2019 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (40,8%), при което се предвижда понижение от 14,2% спрямо предходната година. На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 28,6%), при които се очаква увеличение с 27,3% в сравнение с 2018 година. Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 15,7%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 27,4% спрямо предходната година.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност