IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 81 млн. лева продължава изграждането на АМ „Хемус“

Над 490 млн. лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и насочени за дейности, свързани с пандемията

15:03 | 29.06.21 г. 1
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова инспектира в началото на юни строителството на магистрала &bdquo;Хемус&ldquo;.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова инспектира в началото на юни строителството на магистрала „Хемус“. Снимка: БГНЕС

Правителството обезпечи разплащанията за строителството на магистрала "Хемус" до края на годината.

Над 81 млн. лева осигури кабинетът по бюджета на на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала „Хемус“ до края на годината.

Доизграждането на деветте участъка на АМ „Хемус“ ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове, като средствата за строителството през следващите години ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Средства в размер над 490,7 млн. лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от коронавирус, уточниха от правителствената пресслужба.

Investor.bg припомня, че служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова преди ден заяви, че няма опасност да се спре строителството на „Хемус“ или поддръжката на други магистрали.

Повод за коментара й беше твърдението на „Автомагистрали“ ЕАД, че са изправени пред колапс и не могат да продължат дейността си, включително и по изграждането на автомагистрала „Хемус“.

От „Автомагистрали“ недоволстват, че министър Комитова е поискала от търговските банки да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 хил. лева на седмица, което според дружеството може да блокира строителството на "Хемус".

Напрежението възникна, след като Софийската градска прокуратура се самосезира след доклада на Сметната палата за обществените поръчки, възлагани на „Автомагистрали” ЕАД.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“. В периода от 1 юни 2016 г. до 31 декември 2020 г. в София умишлено не са били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието, пише на сайта на държавното обвинение.

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия.

Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.

Докладът на Сметната палата показа, че "Автомагистрали" не разходва ефективно публичните средства.

Независимата одитна институция провери дейността на дружеството за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г. най-вече при изпълнението на обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
Мда, 490 млн. лева вместо за строежа на магистралата ги вземат неизвестно за какво. Тия 81 млн.лв дето са ги оставили са нищо на фона на строежите по Хемус. Явно няма да я бъде скоро магистралата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още