IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нови 30,5 млн. лева Фонд на фондовете ще финансира стартъпи

Още през юни първите компании могат да получат межзу 50 хиляди и 2 млн. лева след одобрение от "Иновейшън Акселерейтър България"

15:43 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Фонд на фондовете&nbsp;</em></p>

Снимка: Фонд на фондовете 

Фондът на фондовете ще финансира стартъпи с 30,5 млн. лева. Средствата са от втория фонд на Фонд мениджъра на финансови инструменти в България, с който ще се подпомагат проекти в ускорен или начален етап на развитие.

Фондът на фондовете предоставя 27,4 млн. лева от общия бюджет, които са по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020  (ОПИК). Останалите ще бъдат привлечени от частни инвеститори. Парите се насочват към предприемаческата екосистема през следващите пет години.

Изпълнителният директор на Фонда на фондовете Светослава Георгиева подписа оперативното споразумение с  избрания финансов посредник "Иновейшън Акселерейтър България". Той ще се управлява от  Леона Асланова, Борислав Стефанов, Анна-Мари Виламовска и Александър Джоганов, а в надзора влизат управляващият директор на Endeavor Момчил Василев и основателят на СофтУни Светлин Наков.

Привлечените от частни инвеститори средства ще са 3,1 млн. лева. Партньори на "Иновейшън Акселерейтър България" са холандският Cross Spring, унгарският Valor Capital, Icorn Ignite.

По думите на Светослава Георгиева финансирането на фирми, които трябва да разширят инвестиционната среда в България, ще бъде от 50 хиляди до 2 млн.  лева, като максималният размер на инвестициите във фаза ускоряване е 100 хил. лева.

“Когато вече предприятието е по-напреднало и е във фаза на начален етап, средствата може да достигнат до 2 млн. лева", информира Георгиева и посочи, че от финансиране ще могат да се възползват стартъпи, които въвеждат иновативни бизнес идеи в сферата на здравеопазването, образованието, леката промишленост, грижата за възрастни хора, услуги в транспорта и логистиката и дигитализацията, което е различно от по-голямата част от предлаганото финансиране, насочено основно към технологични компании.

Менторство и стратегическа подкрепа

Според Леона Асланова финансиране може да получат над 200 компании, като 80% от тях трябва да са с жизнени проекти в традиционни сектори.  Фокусът ще бъде към стартъпи в етап на ускоряване, като очакванията са това да бъдат около 205 от общия брой, а останалите 15 да са в начална фаза. Участието на дружеството в капитала на компаниите ще бъде до 20%. Очакванията за възръщаемост са 7%.

Наред с финансирането, "Иновейшън Акселерейтър България" ще предоставя менторство и стретегическа подкрепа на предприемачите, като ще им осигури свързване в бизнес мрежи.

"Ще търсим в компаниите сериозен бизнес план за развитие, със силен екип, да са подготвени за евентуална финансова криза. Мотото ни е "Инвестираме само в добри хора и идеи", каза Асланова и припомни, че това е вторият фонд за стартъпи, който управлява. – Екипът на "Иновейшън Акселерейтър България" участва в програми за иновации и има достъп до много компании. Набелязали сме над 300 потенциални участника, които бихме могли да финансираме."

Тя уточни, че броят на стартъпите, които новият фонд ще подкрепи, е близо два пъти по-голям от този, който финансираха LaunchHub и Eleven. Леона Асланова посочи, че компаниите вече могат да кандидатстват за финансиране, а амбициите на финансовия посредник е през юни да бъде предоставено първото финансиране, като екипът вече е отворен да разглежда проекти на кандидатите.

Нови процедури за рискови инвестиции

“Със създаването на втория фонд за подпомагане на стартъпи, Фондът на фондовете е насочил 65 млн. лева към предприемаческата екосистема", информира Светослава Георгиева и коментира, че този ресурс идва навреме на пазара, в момент, когато е изчерпана една вълна от инвестиции и предприемачите са в очакване на нови средства, които да подкрепят техните идеи.

Изпълнителният директор на Фонда добави, че до края на тази и в началото на следващата година ще бъдат задвижени процедури за още 220 млн. лева, като до момента възложеният ресурс от държавната институция възлиза на 751,2 млн. лева.

През април ще бъде подписано споразумението с "Морнингсайд Хил", който е избран да управлява 67 млн. лева  за рискови инвестиции, който ще отпуска до 3,5 млн. евро на компаниите. До края на лятото трябва да завърши изборът на мениджър на фонд "Мецанин", който ще предоставя ресурс алтернативен на банковото финансиране. Този финансов инструмент с дялово учестие ще насочи 55 млн. евро към вече съществуващи компании, които са във фаза на растеж.

Завършват и пазарните консултации за откриване на процедура за създаване на нов фонд за финансиране на стартъпи. Очаква се да започнат и дейностите по стартиране на Фонда за технологичен трансфер, който ще прави връзка между научните институти и бизнеса.

Фонд на фондовете управлява средствата от 1,2 млрд. лева по четири оперативни програми: ОП “Развитие на човешките ресурси“, ОП “Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Околна среда“ и ОП „Региони в растеж“.

Основната му дейност е структурирането и управлението на финансови инструменти, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, през програмния период 2014-2020. Финансовите инструменти са алтернативен начин на финансиране на безвъзмездната помощ, който придобива все по-важна роля в бюджета на Европейския съюз. Насочени към проекти, които потенциално биха могли да започнат да се самоиздържат, те осигуряват инвестиционна подкрепа чрез заеми, гаранции или дялово участие. По този начин се оказва подкрепа на бизнеса и публичните институции с цел икономическо развитие. Финансовите инструменти дават възможност за възвръщане (рециклиране) на средствата, които могат да бъдат използвани повторно.

Фонд на фондовете избира финансови посредници – банки, фондове, кредитни и други финансови институции. От своя страна избраните финансови мениджъри мобилизират допълнителен частен капитал и значително увеличават публичния ресурс, който чрез тях достига до крайните получатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още