Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С още 4 млн. лева ще се финансират пет научни проекта

Над 2,7 млн. лева се отпускат за ремонт и оборудване на научноизследователския кораб от Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“

С още 4 млн. лева ще се финансират пет научни проекта

проф. Христо Пимпирев, ръководител на  националната антарктическа експедиция. Снимка: Pixabay

Обекти от Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ) 2020 - 2027 получават допълнително малко над 4 млн. лева. Служебното правителство одобри сумата, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. От 2018 г. досега националното финансиране на научните инфраструктури е в размер на 74 млн. лева.

Още по темата

Пътната карта цели устойчивото развитие и финансиране на националната научна инфраструктура и осигуряване достъпа на българските учени до паневропейски и световни инфраструктури. Документът съдържа 51 обекта, сред които са Центровете по компетентност и за върхови постижения по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, както и включените през миналата година 12 нови инфраструктурни комплекса с потенциал, високо оценен от чуждестранни оценители.

В началото на тази година са отпуснати малко над 7,8 млн. лева за Института по компютърни науки към Софийския университет. С допълнителните средства от над 4 млн. лв. ще се подкрепят пет инфраструктурни обекта от НПКНИ.

Над 2,7 млн. лева се отпускат за ремонт и оборудване на научноизследователския кораб от Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“.

За Националния геоинформационен център са необходими 365 хил. лева за надграждане и развитие на информационната система „Метеоаларм“.

За научните екипи, работещи с Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ, гр. Дубна) са предвидени 540 хил. лева. Финансов координатор за участието на България в Дубна е Министерството на образованието и науката, а научен координатор – Агенцията за ядрено регулиране. Членството там има значима роля за развитието на българската наука, като позволява на българските учени да провеждат изследвания на най-високо световно ниво и да поддържат връзки с над 700 научни центъра и университети в 64 страни.

За българското участие в европейските консорциуми „Проучване на здравето, застаряването и пенсионирането в Европа - SHARE ERIC“ и „Европейското социално изследване ESS-ERIC“ се отпускат съответно 229 950 лева и 200 хил. лева.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков: Основна цел е да бъде изкоренена репутацията за корупцията у нас