IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Паси: Общо разузнавателно командване в НАТО трябва да се заеме с тероризма

Терорът се облагодетелства от липсата на граници, заяви бившият външен министър

11:48 | 25.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: atlantic-club.org</em></p>

Снимка: atlantic-club.org

С цел противодействие на тероризма в рамките на ЕС и НАТО трябва да имаме обединено разузнаване и контраразузнаване, каза пред bTV бившият външен министър Соломон Паси.

„За съжаление, разузнаването на западните съюзници е толкова разпокъсано, че то е неефективно. Терорът се облагодетелства от това, че граници няма, а ние не се облагодетелстваме в рамките на разузнавателната си общност от това, че граници няма”, коментира Паси.

Запитан възможно ли е да се стигне до общо разузнаване и армия, той каза, че няма пречка да се вземе решение за общо разузнавателно командване в НАТО, в което страните членки да обменят информация и практики.

„Една от най-сковаващите практики при обмяната на информация е, че ако аз съм разузнавателна служба и кажа информация на моя партньорска служба, аз трябва да реша до каква степен тази партньорска организация може да се възползва от тази информация. Аз напълно контролирам използването на информацията, което напълно сковава всякакво сътрудничество”, отбеляза Паси.

Според него другият голям проблем са личните данни. Във Великобритания реагират по думите му много по-спокойно на информацията за подслушване, за разлика от Германия. „Ангела Меркел  буквално се пищиса, че добрият Барак Обама я бил подслушвал. Голяма работа, това са естествени неща”, каза Соломон Паси. „Имаме нужда да се следим, да обменяме информация, да събираме лични данни”, каза той.

В ЕС има база данни от 90 хил. пръстови отпечатъка, но тя не може да се обработва, допълни Соломон Паси. Франция по думите му е единствената държава, обещала да сподели данни от своя информационен масив.

Той коментира, че сме изправени пред избора повече суверенитет или повече тероризъм. „За какво им е днес в Манчестър този суверенитет, който са имали, след като са били взривени?”, попита той.

Американският президент Доналд Тръмп показа, че не се съобразява с табутата и че иска да има нов подход към Близкия изток, коментира Паси.

„По време на обиколката си той наруши много табута – в Саудитска Арабия участваше в танца със саби, направи директен полет между Саудитска Арабия и Израел, отиде на Стената на плача в Ерусалим, което нито един американски президент не е правил”, обясни Паси.

На въпрос какво да очакваме на Срещата на върха на НАТО, той каза: „За мен е много по-важно дали НАТО наистина ще каже "Ние вземаме тероризма като наша непосредствена мишена". Ако  НАТО реши да създаде общо разузнавателно командване и да се фокусира върху кибертемата, по линията на биг дейта могат да бъдат разконспирирани десетки намерения, преди да се се превърнали в планове. Съвременната компютърна наука дава невероятни възможности“.

В коментар за изказването на руския президент Владимир Путин, че „24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която "дойде у нас от македонската земя", Паси заяви, че руската политика е доста обмислена, в Кремъл си дават ясна сметка, че няма маловажни неща. 

Според него Русия „дава мило и драго” да разбие единството на Западна Европа и е имала силен интерес Великобритания да напусне ЕС и от това Тръмп да спечели в САЩ.

На въпрос дали руският посланик трябва да бъде извикан по този повод, той смята, че „това са излишни действия“ и в добрата дипломация викането на посланик е последна стъпка. Отношенията с Русия не могат да бъдат сведени до едно изказване, извадено от контекст. Ние имаме дългосрочен интерес от това да градим добри отношения, подчерта Паси.

За противодействие на тероризма Западът трябва да работи заедно с Русия, Китай и Израел, това са трите големи сили на терена на разузнаването, защото тероризмът е общият враг на всички нас, препоръча той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още