IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С построяването на магистрали ще се ускори икономиката на регионите

С различни мерки да се създадат микролостове на развитие на областите, съветва проф. Митко Димитров

10:12 | 20.09.18 г.
С построяването на магистрали ще се ускори икономиката на регионите

Инвестицията в магистрали ще се възвърне от икономическото ускорение на регионите, но регионалното развитие не е само това. Необходима е регионална програма с микролостове за подпомагане на бизнеса и създаване на работна заетост по места, за справяне с обезлюдяването на някои региони. Това каза проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Противоречиви са оценките, едва ли ще има промяна в самите политики на министерствата, не очаквам драматични промени от смените на министрите", каза професорът по повод назначението на новите министри.

По повод дисбаланса между Северна и Южна България той коментира, че регионалното развитие иска много по-целенасочена политика.

“Аз не бих възразил, ако се построят бързо магистралите, толкова, колкото са необходими на държавата, (от 500 до 700 км) в това число и до Видин, връзка с границата север-юг, това е един от случаите, когато строителството с кредит би било оправдано", смята професорът.

Той е на мнение, че инвестирането в магистрали бързо ще върне вложенията поради ускорението, което ще получи икономиката в регионите, които са изостаналi.

“Свързването на държавата с магистрала със съседните страни създава една ос на развитие и влияе положително на съседните региони. Но регионалното развитие не е само това. Необходима е и регионална политика", посочи ученият.

Що се отнася до приоритетите в политиките на правителството за регионалното развитие, Митко Димитров съветва с различни мерки да се създадат микролостове на развитие на областите, да се децентрализират икономически, на място да се подпомогне създаването на бизнес, за да се решат проблемите с обезлюдяването на региони от страната.

Повече по темата вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още