IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С промени в Закона за храните ще се контролира и биопроизводството

Производителите на биохрани се увеличават по-бързо от контролиращите ги лица, коментират експерти

15:34 | 07.08.18 г.
С промени в Закона за храните ще се контролира и биопроизводството

От 2011 до 2017 г. операторите на биохрани у нас са се увеличили седем пъти. Контролните лица обаче не се увеличават със същия темп.Това посочи Веселина Ралчева, член на управителния съвет на Българска асоциация "Биопродукти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира извършения от Сметната палата одит „Развитие, надзор и контрол над производството и търговията с биологични храни и продукти“ за периода 1 януари 2015 – 30 юни 2017 година.

Що се отнася до одитирания период, Ралчева посочи, че това е период е на изключително бурно развитие на биологичното производство в България и много значително увеличаване на операторите.

„Като всяка система, която се развива толкова бурно и офанзивно, е нормално да има трусове и проблеми и в контрола, защото в крайна сметка контролиращите лица не са се увеличили седем пъти. Нито пък администрацията може с такива темпове да се справи и да промени своите навици и одити“, смята Ралчева, но е убедена, че не съществува голям риск по отношение на потребителите, безопасността и здравословните качества на биологичните продукти.

„Сериозните биопроизводители в крайна сметка си спазват всички изисквания и правила. Все пак това е един от най-проверяваните сектори“, обясни тя и напомни, че препоръките на Сметната палата се припокриват с препоръките на одит на Европейската комисия, направен преди две години.

„От миналата година досега много от тези препоръки са факти и се привеждат в действие. През последната година контролът на биопроизводството по цялата верига – от производителя до търговската мрежа – е изключително затегнат“, категорична е тя като представител на Българска асоциация "Биопродукти".

Цветан Цветков, председател на Сметната палата, обаче е на мнение, че контролната и надзорната система върху биохраните не е ефективна в достатъчна степен.

„Единственият много сериозен риск са заведенията за обществено хранене, където органите на Българската агенция за безопасност на храните нямат контролни правомощия и не могат да проверят дали биохраните в тях са истински. Както и онлайн търговията – тя е извън обхвата на БАБХ“, заяви той.

По думите му вече има законодателни инициативи и закон на първо четене, който ще даде правомощие на органите на БАБХ да контролират и онлайн търговията.

„Въпросът със заведенията за обществено хранене обаче все още не е решен, тъй като и самата Европейска комисия няма еднозначно решение по този въпрос. Тя е предоставила на страните членки възможност сами в рамките на своето законодателство да търсят неговото решение“, разкри Цветков и обясни, че основният проблем е с базата данни.

„Нямаме информация за всички търговци. Трябва да се направи промяна в Закона за храните, в който биохраните да се посочат като отделна група. Тогава търговците ще ги заявяват като такива и съответно ще влязат в базата данни на БАБХ и те ще могат да извършат инспекция относно спазването на изискванията“, категоричен е председателят на Сметната палата.

Какво трябва да съдържа етикетът на биохраните?

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още