Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С промени в Закона за туризма ще се спира дейността на некоректни туроператори

Повод за мярката е скандал с туристическа фирма, която изостави гимназисти в Испания

Подготвят се промени в Закона за туризма, които ще позволят да се спира дейността на некоректни туроператори още при започването на процедура по установяване на административно нарушение, съобщи Министерството на туризма.

Повод за превантивната мярка е последният скандал с туроператор, който изоставил група от 31 български ученици в Испания. Вчера родителите на децата разбрали, че фирмата не е платила нощувките на хотела, въпреки че цялата сума е платена още преди месеци. Децата са от Националната финансово-стопанска гимназия в София, съобщи Dnes.bg.

Екскурзията трябвало да бъде обиколна – Италия, Франция, Испания. Родителите платили цялата сума на три вноски, като издължили всичко описано в офертата. Вчера се разбрало, че фирмата е платила първите две нощувки по пътя до Испания – в Словакия и в района на Кан във Франция. Оттам нищо друго по цялата екскурзия не е платено.

От Министерството на туризма допълват, че организаторът "Гъливер Травел" ЕООД има регистрирани нарушения в Министерството, за които е сезирана Комисията за защита на потребителите (КЗП) и e започнала процедура по установяване на административно нарушение.

Още по темата

В сега действащото законодателство при такава ситуация се предвижда фирмата да продължи дейността си до установяване на нарушението.

За екскурзията министерството уточнява, че учениците са от 8-ми, 9-ти и 10-ти клас и при пристигането им в Испания действително се оказало, че нощувките не са платени. Децата са добре, установен е контакт с тях. Започнала е проверка.

Справката на Министерството на туризма показва, че „Гъливер Травел” има валидна застраховка до 22 април 2016 г. с лимит 75 000 лв. През октомври 2014 г. застрахователно дружество завежда преписки на щети по претенции на туристи, на които не са осъществени туристически пътувания. Министерството на туризма е сезирало КЗП по случая и от получено писмо става ясно, че са съставени актове за установяване на административно нарушение, които не са влезли в сила, поради обжалване в съда.

Подобни екскурзии се уреждат по Наредбата за организиране на детски и ученически отдих и туризъм, която също се нуждае от актуализация. Министерството на туризма вече работи съвместно с Министерството на образованието по промените в нея, се уточнява в съобщението.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
41 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие