IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С промени в Закона за водите се определят задълженията на собственици на язовири

Въвежда се принципът "замърсителят плаща"

16:57 | 30.04.15 г.
<p>
	Язовир Кърджали. <em>Снимка: БТА</em></p>

Язовир Кърджали. Снимка: БТА

С промени в Закона за водите се определят задълженията на собствениците на язовири. Промените бяха приети днес на първо четене, съобщи БТА.

Регламентира се, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще контролира изпълнението на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние.

Предвижда се дейностите по поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние да се извършва от оператор - лице с необходимата квалификация.

Определени са съставът и задълженията на комисиите, които ще се назначават от областните управител за обследване на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени. Предвижда се в срок до шест месеца от влизането в сила на този закон по предложение на ДАМТН Министерският съвет да приеме наредба за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията и за
осъществяване на контрол за техническото им състояние.

Въвеждат се такси за дейности, които въздействат значимо върху водите и механизъм за определяне на разходите за околна среда - част от предварителните условия, от които ще зависи предоставянето на евросредства по всички оперативни програми с отношение към водите. Според вносителите това означава ефективно въвеждане на принципа "замърсителят плаща".

С промените се въвеждат и разпоредби, свързани с планиране, разработване и изпълнение на Морската стратегия. Ще има служебна процедура за определяне на санитарно-охранителни зони около водовземните съоръжения за питейно-битово водоснабдяване на населението, за да се облекчат изискванията към ВиК операторите и те да предприемат необходимите действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още