IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С пръстови отпечатъци и при някои лични лекари и аптеки

От тази година се подготвя експериментално въвеждане на пръстови отпечатъци и за достъп до общопрактикуващи лекари, специалисти и аптеки

10:59 | 03.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването подготвят експерименталното въвеждане на пръстови отпечатъци и за достъп до личните лекари и аптеките.

Пръстовите отпечатъци вече се използват при влизане в болниците, но в края на 2016 г. Върховният административен съд ги отмени на първа инстанция. Решението в момента се обжалва.

От тази година с пръстови отпечатъци ще се влиза в кабинетите на някои общопрактикуващи лекари, специалисти и аптеки, съобщава bTV. Целта е да се провери как работи системата и какви са проблемите, които могат да възникнат.

Здравното министерството поддържа тезата си, че след въвеждането на пръстовите отпечатъци болниците харчат по-малко. Здравната каса също твърди, че ще разполага с достатъчно компютърни сървъри, така че системата да работи бързо и да не блокира. 

От 1 ноември миналата година е в сила системата на пръстовия идентификатор в болниците. Това е задължителна предпоставка за заплащане на осъществените от лечебните заведения медицински дейности.

Системата за пръстова идентификация може да помогне в извънболничната, а не в болничната помощ, смята Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според други експерти обаче отпечатъците не могат да се въведат в извънболничната помощ, защото системата на Здравната каса ще блокира, тъй като не е подготвена да издържи освен болниците и личните лекари, зъболекарите и специалистите. Ако системата се въведе при всички общопрактикуващи лекари, ще се стигне до огромен хаос и блокиране на работата, смятат експерти.

Системата тръгна доста трудно и в болниците. В момента тя все още създава големи затруднения заради загубата на време за чекиране.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още