Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

С. Василева: Стрес тестовете доказаха стабилността на банковата система в България

Според изпълнителния директор на ПИБ 2017 г. е годината, която бележи раздвижване в банковата активност

С. Василева: Стрес тестовете доказаха стабилността на банковата система в България

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След последните години на застой в кредитирането и след като преминаха успешно стрес тестовете, които доказаха стабилността на банковата система в България, със сигурност 2017 г. е годината, която бележи раздвижване в банковата активност. Това каза изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Севдалина Василева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това естествено ни радва. И до голяма степен е свързано с развитието на икономиката на страната, тъй като банките са неразривно свързани с макроикономическата перспектива“, коментира Василева.

По думите ѝ ръстът от 3,9% на БВП за 2016 г. и последните прогнози на Министерството на финансите за растеж от 4% са обнадеждаващи числа, свързани с намаляваща безработица и повишаването на реалния доход.

„Добрата новина за нас, банкерите, е, че ръстовете се дължат на вътрешното търсене и потребление, зад което стои очевидно повишено доверие на домакинствата“, добави тя.

Що се отнася до рисковете, Василева посочи, че България е свързана икономика с икономиката на ЕС - има много обмен, както външнотърговски, така и по отношение на регулациите на европейския банков пазар.

„През годините се оказа, че българските банки са доста устойчиви и гъвкави. Стрес тестовете показаха изключително стабилна система с капитализация над 22% и ликвидност над 25%. Така че смятаме, че можем да управляваме рисковете добре“, заяви финансистът.

Василева коментира още, че присъединяването на България към валутния механизъм и еврозоната е ход, който е част от приемането ни в ЕС, така че страната ни стратегически ще трябва да поеме по този път.

„Ние приемаме това като много положителен ход, който ще допринесе за подобряването на конкурентоспособността на българската икономика“, каза тя.

Видео с разговора можете да видите тук

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (4)

0
 
7
 
4
pinoccio до: Belcho
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ами КТБ беше обявена за банка-отличник непосредствено преди да я затворят. Ако не са били стрестестове, сигурно са били тестдрайвове. Какво значение има разликата в понятията. Всички банки са еднакво несигурни, най-сигурен е стерилизираният буркан. Банката е по-несигурна и от надеждите на кралица Елизабет да получи оргаззъм.
4
 
3
 
3
преди 5 месеца
Абе вие двамата ако толкова много разбирахте щяхте да изкарвати пари, а не да висите по форумите и да си чешете езиците. Между другото, само за информация, стрестестовете се проведоха 2016 г., а КТБ я затвориха 2014 г. Така че това, което казва Dimat изобщо не е вярно.
1
 
14
 
2
pinoccio до: Dimat
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Много си прав, друже. Стрестестовете не са нищо по-различно от листовките за изпит пред КАТ - слагаш шаблона и го изкарваш. И тук набиват шаблони и тестът минава. Но, я удари банката с вестник и виж какво става - капиталовата адекватност е 10%. Елитът като си прибере парите и за останалите остава да вземат сакото на шефа на надзорния съвет на БНБ.
2
 
23
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Аха!Малко преди да рухне КТБ,след един такъв "феноменален" стрес тест,беше обявена за отличник,а каква стана след това!

Така,че,препоръчвам ви,протоколите от тези стрес тестове,да си ги печатате на тоалетна хартия,че поне да влязат в реална употреба!!!

Още от Икономика и политика
Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана