IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saab: Интересът към Gripen никога не е бил толкова голям

Шведската компания опроверга твърденията, че производството им ще бъде спряно

21:01 | 28.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Saab опроверга думите на бившия военен министър Бойко Ноев, че избраният от България модел на самолета Gripen ще бъде спрян от производство, наричайки твърденията „заблуждаващи и фактически неверни“.

В официално съобщение до медиите вицепрезидентът в Saab и ръководител за Gripen в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Даниел Боестад посочва, че изтребителят Gripen C/D на шведската компания е най-модерният боен самолет, който е на въоръжение днес.

„Не е вярно, че производството на Gripen C/D ще спре. Saab има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за Gripen C/D, така и за Gripen E“, уверява той.

В съобщението се отбелязва още, че Saab има добре разработена и устойчива програма за производство на Gripen. В момента компанията произвежда нови изтребители Gripen E за военновъздушните сили на Швеция и Бразилия и ще произведе нови изтребители Gripen C/D за многото държави, които активно разглеждат Gripen.

По думите на Боестад Gripen C/D и Gripen E в момента се предлагат на и активно се разглеждат от редица държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка. „В действителност, интересът към Gripen никога не е бил толкова голям“, завиха от компанията.

Една от причините толкова много държави да се интересуват от Gripen e процесът на замяна от военновъздушните им сили на 30-40 годишните флотилии от изтребители, сред които МиГ-21, МиГ-29 или Ф-16. В България, Gripen беше класиран първи от независимата експертна комисия, която разгледа представените три предложения. Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. Saab ще произведе нови изтребители Gripen C/D за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора, заявиха от компанията.

По думите на Боестад изтребителят Gripen e напълно съвместим с НАТО и е на въоръжение в държавите-членки на НАТО Чехия и Унгария. Чешките и унгарските изтребители Gripen са изпълнили редица мисии по „Ер полисинг” над Балтийските държави и Исландия. По-рано този месец чешките изтребители Gripen C/D участваха с огромен успех в престижното бойно учение на НАТО „Тайгър”, което се проведе във Франция.

Той посочва още, че доставките на изтребителите Gripen C/D за Чехия и Унгария са направени на базата на дългосрочни междуправителствени договори за финансов и оперативен лизинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
hagan
преди 6 години
американските самолети са по добри но не и 30 годишни продухани-трябват ни нови американски които дани ги дадът като наем за 3 те бази 10 самолета за 10 години ползване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
hagan
преди 6 години
американските самолети са по добри но не и 30 годишни продухани-трябват ни нови американски които дани ги дадът като наем за 3 те бази 10 самолета за 10 години ползване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
на който му е интересна темата, ще ме прощават модератори че са препратки към други сайтове:ген.Радев интересно интервю : http://***.pan.bg/view_article-49-23560-GenRadev-Gripen-%E2%80%93-syvremenni-sposobnosti-pri-niski-razhodi.htmlобщ поглед на нещата : http://***.pan.bg/view_article-1-368828-Kakvi-samoleti-shte-poluchat-bylgarskite-VVS-sreshtu-15-mlrd-leva.htmlи една дискусия м/у военни : http://forum.boinaslava.net/archive/index.php/t-13334.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още