Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сачева: Няма окончателно решение за срока за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

Не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни от болничния, каза социалният министър

Сачева: Няма окончателно решение за срока за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

Снимка: БГНЕС

Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ за жените, които са изпуснали крайния 5-годишен срок преди излизане в пенсия. Това коментира пред БНР социалният министър Деница Сачева.

Преди дни Сачева съобщи, че се обмисля да се удължи срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ средствата, натрупани по партидите им в частните пенсионни фондове. Дали това предложение ще бъде прието, ще стане ясно до месец, когато работната група трябва да е готова със законовите промени, каза още социалният министър. 

Още по темата

Обсъжданата идея е държавата да даде право на избор на първите хора с право на втора пенсия да изберат в последния момент дали да прехвърлят партидите си от частен фонд в държавния. Според закона сега това може да стане най-късно до пет години преди пенсионирането. Много от първите, които ще получат втора пенсия през 2021 г. обаче, са изпуснали този срок.

От 20 хиляди жени, които от септември 2021 г. трябва да взимат втора пенсия, 1800 са прехвърлили парите си в НОИ. Така са избрали да получават една пенсия в пълен размер, посочи Сачева в интервю за предаването „Неделя 150“.

Към момента жените, родени в периода 1961-1963 г. включително, не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. Затова синдикатите са предложили еднократна възможност да направят това, ако искат.

„Какво би могло да се направи, зависи единствено и изцяло от разчетите и от политическото решение, което още не е взето. Трябва внимателно да преценим тази възможност и тогава, когато променим условията за първата кохорта, втората кохорта също ще има основание да каже, че нещо не е направено така, както да ги удовлетворява“, коментира министърът.

Първите мъже, родени след 1960 г., които ще получат втората си пенсия през 2024 г., все още са в хипотеза да прехвърлят средствата за втора пенсия до края на тази година.

„Все още са в срок, ако те преценят и ако вземат решение, да прехвърлят своите пари към НОИ. Това е въпрос на лична преценка и на личен избор“. Мъжете обаче трябва да съобразят и датата на раждане – тези, родени преди днешния ден, вече са загубили това право.

Деница Сачева обяви, че следващата седмица правителството ще приеме обещаната Национална програма за личните асистенти. „Осигурили сме около 16 млн. лева за тази програма, надяваме се около 4800 души да бъдат наети, които да осигуряват до 4 часа лична асистентска помощ“, обясни тя и уточни, че около 12 хил. и 500 човека останаха без лични асистенти извън обхвата на Закона за личната помощ.

Очаква се правителството да прием националната програма до края на месеца и да може да се сключат първите договори най-късно то 1-ви март. А кога личните асистенти ще станат устойчива услуга, такава, която да няма прекъсване и да не зависи от различни решения, това може да се случи тогава, когато влезе в сила Законът за социалните услуги. Защото там се гарантира стандарт за лична асистентска помощ и на основание на този закон да бъде осигурена непрекъснато финансиране на тази услуга“, обясни министър Сачева.

На този етап не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни от болничния на работници и служители, а мерките целят да засилят контрола, каза Деница Сачева по предложените нови мерки за ограничаване на т. нар. фалшиви болнични. 

Още по темата

В първата седмица на февруари Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични листове. До 15 февруари и правителството трябва да ги одобри.

„Мерките, които предложи Главната инспекция по труда – да има възможност за дисциплинарни наказания, нещо, което в момента липсва в Кодекса на труда… мисля, че всички се консолидират около това, че трябва да има по-сериозен контрол. И че всеки път, когато има конкретен сигнал, трябва да има съответно участие не само от страна на лекарските комисии и на службите по трудова медицина, службите на НОИ, но трябва да има и сигнали за досъдебни производства. Без участието на правораздавателните органи в някои от случаите ще се въртим в омагьосан кръг“, коментира Сачева.

Всеки четвърти човек, боледувал в работните дни около коледните и новогодишните празници, е бил бюджетен служител, в социалното министерство болните са били само четирима, изтъкна Сачева. Тя призова ръководителите на държавните и общинските администрации да направят свой анализ.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
4
 
2
дядя Вова до: Императорът
преди 2 месеца
Импе, то тъй, но Allianz-а не може да печата прари.
А това в бъдеще ще е основният проблем на всички пенсионни дружества.

Тук някои разправяха, че немците са станали крадливи.
Разправяха ми за потресаващ такъв пример за
немски преподавател в икономически университет у западна немция :)
Заради грешки в допуска от милиметри не е пратил масивен ремонт - там нещо по строеж. Но на нашенци може, ние сме туземци, те благородна публика....

За пуяците, аз за подробности мога пак да питам, но от това фактите нама да станат по-различни!
2
 
7
 
1
преди 2 месеца
Сачева, а аз искам да си прехвърля вноските от крадливата Ной към УПФ-то си. Вярвам на Allianz неизмеримо ного повече, отколкото на вас. На мен кога ще ми разрешите? Няма да си търся парите, които досега съм дал на Ной, те и без това са потънали безвъзвратно и знам, че нямате финансова възможност да ми ги върнете.

Още от Икономика и политика
Заразените с коронавирус у нас прехвърлиха прага от 500 души