Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сачева: Нито един отговорен работодател не би искал панически да съкращава хора

Пазарът на труда е динамичен, средно дневно около 1300 души се регистрират като безработни заради кризата, признава социалният министър

Сачева: Нито един отговорен работодател не би искал панически да съкращава хора

Снимка: БГНЕС

Предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60/40, при която работодателят изплащата на сто процента възнаграждението на служителя, като 60% са компенсация от държавата.

Тази мярка ще бъде за широк кръг от икономически сектори, чиито дефиниции най-вероятно утре ще бъдат обсъдени с партньорите. Това каза по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Всички икономически сектори, които са засегнати от кризата”, обобщи министърът.

По отношение на това защо отношението е 60/40, тя заяви, че това е нещо много логично, нещо, което се прави и в Германия.

Ако работодателят съкрати работника, съответно държавата би плащала 60% от обезщетението на този човек, но той би бил безработен. А когато държавата плаща тези 60%, от работодателя се очаква да допълва 40%, така че този човек да не бъде безработен, а съответно и компанията да може да запази своя най-важен капитал – а именно човешкия капитал, обясни Сачева.

Тя допълни, че за много компании това е изключително важно, защото това са дългосрочни техни служители, но и това са служители, в които е инвестирано по отношение на обучение, на подготовка, на подбор на персонала. „Нито един отговорен работодател не би искал в момента безразсъдно и панически да съкращава хора“, смята социалният министър.

Още по темата

За момента ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и да не освобождава работниците.

Тя беше категорична, че се прави всичко възможно, за да се чувстват българските граждани и работодатели уверени, че държавата ще ги подкрепи в този момент на обща криза. Но уточни, че все още няма данни, анализи, информации и прогнози и затова се работи с прогнози от различни държави.

Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, каза Сачева и уточни, че очевидно засегнати са секторите на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н.

Но тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента. По думите на Сачева най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца.

Според Деница Сачева в тази ситуация правителството се опитва да предложи онези адекватни краткосрочни мерки, които да могат да направят така, че бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.

Всеки един човек би искал да бъде сигурен за своя доход. Това, че в момента един служител не може да работи на 100%, не означава, че в бъдещ период този служител няма да работи дори извънредно, за да може да покрие съответните загуби, или от друга страна, да отговори на евентуалния очакван прираст на работата, каза още тя.

Пазарът на труда в момента е динамичен – така както средно дневно около 1300 души се регистрират вследствие на кризата, така също и 3200 души намериха работа в този период – от 16 до 20 март, защото има сектори, в които търсенето на работна ръка нарасна - хранителните вериги, онлайн търговията, фирмите за доставки, кол центровете.

Сачева допълни, че за финансово подпомагане на социалните работници и на работещите в Бюрата по труда ще се отделят около 10 милиона лева.

Тя беше категорична, че няма да бъде спирано нито едно социално плащане и няма да бъде забавяно. Сроковете на всички социални плащания, свързани със семейните помощи, включително ТЕЛК-овете, протоколите за лекарства, индивидуалните оценки на хората с увреждания, се удължават.

Правителството ще приеме около 50 милиона лева да бъдат дадени под формата на великденски надбавки на около 280 000 пенсионери, чиито пенсии са под линията на бедността, те ще получат по 40 лева.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нова блокада на Орлов мост, палатки има и пред Министерски съвет