Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сачева: От 2021 г. ще се договарят по-високи доходи по браншове

Министерството на труда предлага значително увеличаване на глобите за недеклариран труд

Сачева: От 2021 г. ще се договарят по-високи доходи по браншове

Снимка: БГНЕС

Социалният министър Деница Сачева определи като изключителен напредък подписаното преди дни тристранно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите.

Заложено е договарянето на минимални работни заплати по браншове и професии, което ще стартира през тази година и ако бъде финализирано успешно, ще започне да действа от 2021 г.

„Това означава, че ще продължава да има универсална минимална работна заплата, но на практика във всички браншове минималните възнаграждения би следвало да са над тази заплата, защото те тепърва ще се договарят между синдикатите и работодателите", поясни тя. 

Ще продължи практиката работодателите да изплащат първите три дни от болничните на служителите си. „Когато говорим за три дни болнични, най-ефективният контрол може да бъде изпълняван именно от работодателя, защото той най-добре познава работниците си и знае кои от тях може да злоупотребят", аргументира се министърът.

Министерството предлага значително увеличаване на глобите за недеклариран труд – между 15 и 20 хил. лева за работодател, който не декларира труда на работниците си, и между 5 и 20 хиляди лева за длъжностно лице. Сачева отеляза, че темата е изключително важна и винаги е била много остра и болезнена. „Но сега по време на кризата, много ярко видяхме нейните мащабни очертания, защото има хора, които останаха без работа, регистрират се в Бюрата по труда, но за съжаление не биха могли да получат адекватна подкрепа от държавата, защото са работели без договори, и за тях не са били платени съответните осигуровки", каза Сачева. Тя допълни, че в бъдеще хората няма да се съгласяват да работят при такива условия, защото виждат, че това е против техните интереси.

Още по темата

Дава се по-силен акцент и върху колективното трудово договаряне – по отраслри, което да създаде повече конкуренция.

„За младите работници, които започват работа, намаляваме изискването да могат да ползват отпуск при стартиране на работа, от 8 на 4 месеца. Запазва се ограничението от 150 часа извънреден труд, но даваме възможност при договарянето по браншове, този труд да се увеличи до 300 часа годишно", посочи още министърът.

Деница Сачева коментира и бъдещите реформи в системата за социално подпомагане.

По думите й сисетмата е важна, защото помага на над 2 млн. българи, като най-разпространените помощи са семейните помощи за деца, помощите за хората с увреждания. „Това са теми, за които ние трябва да говорим много сериозно, защото има непрекъснат натиск да се въвеждат и нов тип помощи, свързани с либерализацията на енергийния пазар, с цените във водния сектор... По тази тема най-интересните дискусии тепърва предстоят", каза тя и поясни, че едеята не е да имаме много видове бедност, а да има сума, с която държавата подкрепя нуждаещите се, той да разпредели нуждите си. Това ще изчисти злоупотребите също, посочи Сачева.

По разчетите на социалното министерство почти 4000 хил. домакинства получават семейни помощи и именно там се получавало и най-голямото недоволство от средствата, които получават родителите. Трябва да се види дали това е най-ефективната форма за подпомагане, анонсира министърът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 1 месец
Време беше. Това ще удари много сивия сектор! Като цяло старото поколение още е масово на сиво и с добро очевидно не се получи изсветляването на доходите.

"Явно управляващите са решили, че най-лесно ще победят безработицата като направят труда още по-скъп за бизнеса. "

Май не осъзнаваш, че заводите от Китай ще се преместят сега към Източна Европа и скоро "бизнесът" няма да е фактор. Или поне тоя "бизнес" дето не може да си позволи да дава 1000лв минимална заплата. Свиквай!
1
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Единствено и само евтиния труд е причината за ниската производителност и свръх конкуренция в огромна част от икономиката. Същевременно и неплащането на реални осигуровки води до ниска социална защита, произвеждане на огромна маса от маргинали и неравномерно разпределение на благата. Това пък от своя страна води до ниско потребление и спъва икономиката. Въобще не е ясно защо продължава тази държавна политика, но няма как да се очаква някакъв значителен растеж ако това се запази. Вирусът временно ще забави тенденцията, но в средносрочен план очаквам работещите у нас да продължават да намаляват. Ще се наложи да се помисли за внос на работници от Африка и други региони със сходен стандарт на живот.
2
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Явно управляващите са решили, че най-лесно ще победят безработицата като направят труда още по-скъп за бизнеса.

Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет