IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салчев: НЗОК дотира лечебните заведения, за да се справят с тази COVID вълна

Силният натиск върху интензивните отделения и болниците намалява, каза управителят на Здравната каса

11:25 | 11.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Силният натиск върху интензивните отделения намалява, както и този върху болниците. Надявам се, че нашата система ще се справи без чужда помощ. Това каза по БНТ управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев.

Вчера стана ясно, че здравното министерство е поискало помощ от ЕС за справяне с новата вълна на COVID-19 у нас заради резкия скок на новозаразените и смъртните случаи от коронавирус.

По думите на шефа на касата финансите на лечебните заведения са в много добро състояние, тъй като Надзорният съвет на Здравната каса и Българският лекарски съюз са взели решение болниците, които лекуват COVID, да получават 100% от средствата, които са им определени през септември. 

„Болниците не лекуват Covid за своя сметка...В момента дотираме лечебните заведения, за да могат да се справят с тази вълна, тъй като плановото лечение е спряно и те не могат да вършат обичайната си дейност“, посочи Салчев.

Непрекъснато се правят проверки за изпълнението на рутинната дейност на лечебните заведения, затова как се разходват парите в болниците. Ние превеждаме към лечебните заведения това, което са заявили, допълни управителят на здравния фонд. 

Той заяви, че няма източване на Здравната каса заради пандемията и подчерта, че контролните органи установят нарушения и когато е необходимо, санкционират.

„До края на годината всички средства, които са по бюджета на НЗОК, ще бъдат предоставени на лечебните заведения, даже и резервът, който предварително беше разпределен. Той вече е изчислен в стойностите за болнична и извънболнична помощ, така че ще се постараем да не връщаме пари в бюджета“, информира Салчев.

Относно бюджета за следващата година предстоят разговори с Министерството на финансите и останалите договорни партньори. Управителят на НЗОК обаче заяви, че бюджетът няма да бъде по-нисък от този за тази година, но не се очаква и да бъде много по-висок.

Салчев смята, че не трябва да се повишава здравната вноска, тъй като такова увеличение води след себе си редица други данъци и такси. „Смятам, че 8% са напълно достатъчни за здравна осигуровка“, посочи управителят на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още