IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 11 от 130 партии са подали отчетите си за 2020 г. в Сметната палата досега

До 15 април независимата одитна институция ще публикува на сайта си списъците на дарителите на политическите формации

12:22 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Сметната палата напомня на политическите партии, че до 31 март трябва да представят финансовите си отчети за 2020 г. и декларациите по образец със списъци на физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци, направили дарения.

Информация и образци на необходимите документи могат да се намерят в интернет страницата на Сметната палата в раздела „Контрол-партии“.

Две седмици преди крайния срок само 11 партии от 130  партии, които са задължени да представят отчетите си пред Сметната палата, са го направили, съобщи независимата одитна институция.

От Сметната палата напомнят, че финансовите отчети трябва да се представят на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.

Съгласно Закона за политическите партии годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2020 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Когато годишните финансови отчети и декларациите със списък на дарителите не са представени в срок, партиите могат да бъдат глобени с имуществена санкция в размер от 5 хил. до 10 хил. лева.

Те могат да загубят правото си на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители.

Друга опция предвижда възможността Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още