Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Само 13% от предприемачите са доволни от нивото на висшето образование у нас

Расте търсенето на завършили информатика

Само 13% от представителите на бизнеса са доволни от нивото на висшето образование у нас. Това показват резултатите от анкетно проучване сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), информира работодателската организация.

Повече от две трети от анкетираните (67%) считат, че на студентите са им необходими допълнителни знания. Резултатите са същите както и през 2008 година – тогава 68% е делът на фирмите с това мнение. Крайно негативни оценки за подготовката на студентите у нас изразяват 20% от анкетираните, а доволните са 13 на сто.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са в професионалните умения и в базисните икономически познания. На следващо място близо 45% от фирмите считат, че на младите хора им липсват умения за работа в екип, а според 38% и на предприемаческо мислене. В анкетата се отбелязва, че на завършилите образование им липсват практически познания и трудно правят връзката между теория и нейното практическото приложение. 

Още по темата

През следващите 5-10 години членовете на Палатата се ориентират към наемане на хора със средна или висока квалификация. Само 1% от работодателите ще назначават нискоквалифицирани работници. И в бъдеще най-търсени ще бъдат кадрите, завършили техническо образование, включително информатици.

Спрямо предходни проучвания продължава да расте броят на фирмите, които планират да наемат служители, завършили информатика.

Според членовете на БТПП най-много изостават висшето образование и  средното професионално. Обучението в езиковите гимназии традиционно има най-малко неодобрение – само на 3% от фирмите.

Единодушно се подкрепя идеята за ежегодно проучване за необходимостта от конкретни професии, с което да се съобразяват в приема университетите и професионалните училища.

Категорично мнение сред деловите среди е, че е необходимо да се увеличи броят на младежите в схеми за стажуване и чиракуване. Според анкетираните работодатели има необходимост от реално практическо обучение и на студентите, и на учениците, а не само натрупване на теория.

В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи се, което води според тях до огромни компромиси с качеството на обучение. Според работодателите следва да има и по-високи критерии за приемане в университетите. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти и ученици – това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 години
Малко осъзнават че фермерството е вид предприемачество.

Няма да се учудя ако фермерите са около 13% от всички предприемачи...
Няма да се учудя и ако имено те са доволни от вишето образУвание.

Още от Икономика и политика
Хора с увреждания ще получат допълнително над 125 млн. лева