IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само един нов случай на COVID-19 у нас*

Въпреки това общият тренд е за покачване на заболелите

08:16 | 24.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Общият брой на заразените с коронавирус у нас достигна 202 души, като само един е новият случай. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Въпреки това общият тренд е за покачване на заболелите, допълни той.

Новообявеният случай е в София.

Мутафчийски поясни, че са проведени консултации с премиера във всяка една болница да бъде направено специално отделение за коронавирус и да има нови интензивни легла. Той добави, че през днешния ден здравният министър Кирил Ананиев трябва да издаде заповед - защото има много пациенти с пневмония, лежащи в лечебни заведения, но без доказан коронавирус. 

Вчера следобед бе съобщено, че нови 11 случая на коронавирус са констатирани на територията на България, с които общият брой на заболелите премина 200. Стана ясно, че вече има случай в Дупница и в Пазарджик.

Тогава  стана ясно също, че капацитетът на ВМА и „Пирогов“ вече е изчерпан и заради това Щабът ще предложи на здравния министър да издаде заповед всяка една болница, независимо от собствеността си, до 3 дни да предостави помещения за лечение на болни с коронавирус. Местата трябва да  включват и възможност за реанимация.

Във вторник Мутафчийски допълни още, че има готовност нови лаборатории да започнат изследвания за коронавирус, те имат наличната апаратура и са се снабдили с тестове, очаква се само разрешение от властите.

По въпроса за оздравелите Мутафчийски заяви, че седем души от болните вече се чувстват добре, но все още не са изчистени напълно от вируса. Показателите им са добри, но още е рано да бъдат обявени за напълно здрави.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че страната още не се намира в четвъртия етап на заразяване, когато се наблюдава трайно разпространение.

По думите му, за да се прецени дали действат мерките по ограничаване на разпространението, трябва да мине поне седмица. Колкото по-бавно се удвоява броят на болните, толкова по-добри са мерките, поясни той.

Проф. Кантарджиев обясни и за т. нар. бързи тестове. Има два отделни вида бързи тестове – антигенни и антителни. Те могат да се провеждат съответно след 4 и след 7 ден от контакта със заразата.

Вчера във ВМА са прегледани 120 пациенти, от които са приети трима, а останалите са насочени за домашно лечение.

По отношение на симптомите проф. Мутафчийски заяви, че при всички болни се наблюдава сухота в устата. Има съобщение от специалистите по УНГ във Великобритания, че се наблюдава загуба на вкус и обоняние при заразените с коронавирус, уточни той.

В България още не става въпрос за пик на заразата, посочи проф.Мутафчийски. Ние не сме против бързите тестове, а сме против това хора, които са с фалшиво отрицателни резултати, да получават измамно чувство за спокойствие и да заразяват други хора, каза още той.

*Информацията е актуална към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още