IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само една пета от българите сигурни за перспективите си през годината

Продължава тенденцията на изострена ценова чувствителност, посочи Диана Попски, управител на Arbitrage Research

20:30 | 11.01.21 г. 2
Само една пета от българите сигурни за перспективите си през годината

„Очакванията на по-голямата част от потребителите в България са за бавно възстановяване от кризата, като такива песимистични нагласи се забелязват и в други европейски държави, обясни тя.
Експертът цитира проучване, според което за разлика от последната финансова криза в момента склонността към харчене е балансирана, като 15% смятат да спестяват, а 22% очакват да харчат повече за ежедневни нужди.

„Това което се откроява е, че много малко хора са склонни да правят големи покупки. Само 3,4% очакват да закупят жилище или автомобил“, посочи Попски.

По думите й продължава тенденцията на изострена ценова чувствителност.

„Ако сравним с предишната криза, тогава имаше големи чувствителни промоции, а сега не виждаме такива, които да правят впечатление. Това означава, че търговците са по-умерени в своите действия“, коментира управителят на Arbitrage Research.

Диана Попски разкри, че половината от участниците в проучването, като 2/3 от хората в категорията на 18-64-годишните са заявили, че ще пазаруват онлайн. За 1/3 от потребителите цената ще стане още по-важна при избора на продукти.

„Негативна тенденция, която забелязваме обаче е, че 28% от хората имат усещане, че живеят в стагнация“, посочи още управителят на Arbitrage Research.

Какъв е потребителският бюджет през 2021 година? Колко от българите са склонни да пестят? Как се променят потребителските навици в условията на пандемия? За какво харчи българинът? Защо младите хора купуват онлайн напитки и храна? Какви проучвания поръчва бизнесът?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
айде сега и ти ... няма да лъжат хората я ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Представителна ли е извадката в анкетното проучване? От колко души се състои? Това са много важни въпроси преди да се обобщава мнението на българите. А тук не се споменава нищо за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още