IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само фирми с опит и средства ще могат да търсят нефт и газ в Черно море

Парламентарната енергийна комисия одобри на второ четене промените в Закона за подземните богатства

11:16 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Само фирми с опит и средства ще могат да търсят нефт и газ в Черно море

Министерството на енергетиката като възложител ще може да отстранява кандидати в търгове за отдаване на концесия по търсене и добив на петрол и газ в Черно море, ако те не отговарят на минималните изисквания за технически капацитет и финансови възможности.

Това одобриха депутатите от енергийната комисия към Народното събрание с гласуването на второ четене на промените в Закона за подземните богатства. Проектът беше без сериозни дебати. 

Законопроектът беше предложен от Министерския съвет в края на май и отразява основно забележките на Европейската комисия за неправилно транспониране на директивата за отпадъците от миннодобивната индустрия.

Целта на предложението за поставяне на минимални технически и финансови изисквания пък е да бъдат избегнати случаи от миналото, когато беше избран концесионер за блок „Силистар” с уставен капитал от 5 хил. лева и никакъв опит в проучванията, каза пред журналисти председателят на комисията Делян Добрев.

Става дума за фирмата „Ледербел БГ”, която спечели търга за проучване на блока преди близо пет години. Работата по проучването така и не започна, но една от причините беше, че дейностите бяха обжалвани от кметове на общини и екологични организации в региона с мотив, че развиваната дейност може да навреди на околната среда и на туризма.

В момента правителството обяви нов търг за намиране на концесионери за блоковете „Силистар” и „Терес”. В него са поставени техническите изисквания изпълнителят да има опит в поне един сондаж на дълбочина над 400 метра, посочи още бившият енергиен министър.

Припомняме, че в края на април правителството публикува обява за набиране на оферти запроучване на двата перспективни блока в Официалния вестник на ЕС. Целта е да се привлече вниманието на големите компании в сектора. Оферти ще могат да бъдат подавани до 21 септември 2015 година.

С промените в Закона за подземните богатства фирми ще могат да започват минна дейност само ако имат план за оползотворяване на отпадъците.

Текстовете възлагат на министъра на енергетиката да изготви и общ план за управление на минните отпадъци в страната. В него трябва да бъдат предвидени мерки за предотвратяване и намаляване на отпадъците.

Промените предвиждат още и че Министерският съвет ще изработи специална наредба за предотвратяване на аварии при търсене, проучване и добив на подземни богатства в Черно море.

Промените в Закона за обществени отпадъци постановяват енергийното министерство да изработи наредба, която да определи специфичните изисквания за управление на минните отпадъци, тяхната класификация и условията и реда за оценка на риска на съоръженията за минни отпадъци.

Тази наредба трябва да бъде изготвена шест месеца след влизането в сила на промените в закона, тоест след публикуването му в Държавен вестник.

Контролът върху изпълнението на дейности по търсене или добив на подземни богатства се поделя между енергийния министър, министъра на околната среда и водите, министъра на труда и министъра на културата, както и кметовете на общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още