IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само условия за работа и растеж може да върнат младите у нас според експерт

Нужни са повече инвестиции в образование, смята Деница Сачева

15:31 | 07.12.15 г.
Само условия за работа и растеж може да върнат младите у нас според експерт

Не са само икономически причините за това все повече деца да напускат училище в България, за да учат и живеят в чужбина. Това коментира Деница Сачева, експерт по социална и демографска политика пред телевизия Bulgaria ON AIR по повод последния доклад на Сметната палата, който показа, че все по-малко ученици напускат училище, защото не искат да продължат да учат, а причините са свързани с напускане на страната.

„Заминават и деца на богати родители. Очевидно хората, които търсят своето бъдеще, не могат да го намерят тук и не го виждат тук“, обяснява експертът. По думите й даже хората, които имат пари, не искат децата им да ходят тук на училище. Някои родители се опитват да изведат децата си от България още от седми клас, за да завършат средното си образование другаде, каза Сачева.

Тя коментира, че именно младите хора следва да бъдат в центъра на политиките на което и да било правителство и то дългосрочно.

„Ако има политическа воля за това България да бъде добро място за живеене и хората да имат реализация тук, най-малкото, което трябва да се направи, са инвестициите в образование и то в съзвучие със съвременните високи технологии. В противен случай завръщането на децата, учили в чужбина, ще бъде невъзможно“, категорична е Сачева. Ако България създаде условия за работа и растеж младите може и да започнат да се връщат, но на този етап това не се вижда, смята експертът.

Демографският проблем се корени преди всичко в недобрата социална политика, защото България има много малко социални услуги, свързани с отглеждането на деца. „Услугите от хора за хора в България са много силно подценени, а това е нещо задължително, ако искаме да имаме просперитет“, каза още експертът.

Необходимо е и да имаме бързи процедури по признаване на образование от чужбина у нас, допълни Сачева. Би било нелепо, ако тези българи искат да се върнат тук и по технически причини не можем да ги приемем. Трябва да се мисли по-гъвкаво и да има политики точно за тези неща, смята Сачева. Тя призова политиците да мислят все повече за това, че „по-голямата част от България е извън България“.

Още интервюта вижте в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още