Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Само за три дни пчеларите получиха над 4 млн. лева субсидии по de minimis

Бюджетът по схемата от 5 млн. лева ще покрие част от разходите на стопаните при отглеждане на пчелните семейства, съобщи ДФЗ

Само за три дни пчеларите получиха над 4 млн. лева субсидии по de minimis

Снимка: Ройтерс

Само за три работни дни, след приключване на приема на заявления по извънредната минималната държавна помощ de minimis, отпусната в подкрепа на пчеларите, ДФ „Земеделие“ преведе над 4,132 млн. лева на 4667 стопани с 590 313 пчелни семейства

Още по темата

Периодът, в който пчеларите можеха да кандидатстват по схемата, продължи от 11 до 24 август, припомни ДФЗ.

Ръководството на фонда организира обработката на документите да се случи максимално бързо.

Допустими за подпомагане са 4920 кандидати с общо 624 хиляди пчелни семейства. Останалите 253 стопани ще получат субсидиите си след приключване на допълнителните административни проверки, уточняват от фонда.

В началото на този месец ръководството на ДФЗ утвърди бюджет по схемата в размер на 5 млн. лв. Ставката за подпомагане на едно пчелно семейство е 7 лв.

Помощта има за цел да компенсира пчеларите във връзка с лошите метеорологични условия, извънредното положение и противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавирус (COVID-19) в страната, както и заради проблеми с отравяния на пчели при провеждане на растителнозащитни мероприятия, които водят до унищожаване на пчелни семейства.

Подпомагането ще покрие част от разходите на стопаните при отглеждане на пчелните семейства, както и за възстановяване на загубите им от ниските добиви.

Превеждането на субсидиите по de minimis продължава.

Общият размер на помощите по схемата de minimis, която един земеделски стопанин или предприятие може да получи е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Предвижда се сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна