IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сандански ще представи проект за индустриална зона пред гръцки инвеститори

Това ще стане на бизнес форум през есента

17:48 | 05.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев (вляво),&nbsp; Минко Герджиков , изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет в България (на преден план) и кметът на Сандански Кирил Котев. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев (вляво),  Минко Герджиков , изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет в България (на преден план) и кметът на Сандански Кирил Котев. Снимка: Министерство на икономиката

Община Сандански има проект за обособяване на индустриална зона, а проектът ще бъде представен на българо-гръцки бизнес форум през есента.

Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, кмета на Сандански Кирил Котев и Минко Герджиков, изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет в България, съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката.

На срещата бе коментирано, че гръцкият бизнес има интерес към Югозападна България заради близката локация и допълнителните възможности, които България може да предложи.

„В Министерството на икономиката е входиран проект за обособяване на индустриална зона в Сандански и държавата може да го подкрепи, ако има потенциал за навлизане на нови инвестиции в региона“, обясни Александър Манолев.

Кметът Котев представи локациите, които в момента се обсъждат, и акцентира, че общината е готова да съдейства на стратегическите инвеститори с административна и друга помощ за проекти на нейна територия.

„Всички документи за индустриалната зона вече са в Министерството на икономиката и аз съм оптимист, че ще успеем в кратки срокове да започнем нейната реализация“, посочи той.

„За последните 10 години са отчетени 3,68 млрд. евро нетни преки чуждестранни инвестиции от Гърция, с което страната се нарежда на трето място по размер на преките инвестиции в България“, каза заместник-министърът.

Той подчерта, че България се стреми да предлага все по-добри условия, за да се насърчи тази тенденция.

Според изпълнителният директор на Гръцкия бизнес съвет в България Минко Герджиков има сериозен интерес от страна на компании от южната ни съседка към този регион и като цяло към страната ни заради местоположението и достъпа до единния европейски пазар.

През първото тримесечие на 2017 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 11,8% в сравнение със същия период на 2016 г. и е в размер на 685 млн. евро.

Износът към Гърция се е увеличил с 11,6% и е в размер на 379,7 млн. евро, а вносът – с 12% като надхвърля 305 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още