Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сандов: Нужни са общи усилия за подобряване на качеството на въздуха в София

Търсят се възможности за осигуряване на складови площи, където да престоява дървесината, предназначена за продажба за огрев, каза министърът

Сандов: Нужни са общи усилия за подобряване на качеството на въздуха в София

Снимка: БГНЕС

Нужни са общи усилия и съвместни инициативи за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Около това мнение се обединиха вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, които проведоха работна среща, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Според Сандов ведомството му е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), като за да бъдат прекратени някои от тях, е необходимо действие и от страна на общините.

Министърът посочи, че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха. 

Още по темата

От Столична община изразиха готовност да кандидатстват с проекти за облагородяване на 134 "кални точки" в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво на училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.

Столична община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, а другата по програмата „Лайф“. Фандъкова отчете още, че по ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400.

„София е градът с най-голяма готовност за въвеждане на нискоемионни зони“, заяви от своя страна зам.-кметът по екология на Столична община Десислава Билева, цитирана в прессъобщението. Подготвени са две зони (център и широк център) и се подготвя наредбата, която ще регламентира движението на автомобили в тях в периодите за превишения на нормите за фини прахови частици (ФПЧ).

Сандов добави, че се обследват възможности за осигуряване на големи складови площи, на които да престоява дървесината, предназначена за продажба за огрев. Инициативата е свързана с изискването за отопление да се използват сухи дърва, което намалява чувствително фините прахови частици, които се отделят при горене.

Министърът подчерта, че разделното събиране е изключително важно и е основна част от новата политика на МОСВ, която ще бъде провеждана в сферата на управление на отпадъците на национално ниво, особено в частта за повишаване на обема и подобряване на качеството на разделно събраните отпадъци. В тази връзка той отправи препоръка към Столична община да разработи нов механизъм с допълнителни стимули за гражданите.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БАИ: Целим 20% ръст на заявленията за нови инвестиции и на сертифицираните проекти