IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането с европейски пари започва следващата пролет

Министерството на регионалното развитие ще публикува схемата за обновяването на старите блокове до средата на юли

15:49 | 08.07.11 г.
Санирането с европейски пари започва следващата пролет

Санирането на жилища със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ ще започне през пролетта на 2012 г. Самата схема за обновяването на старите блокове ще бъде публикувана до средата на този месец.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при днешния парламентарен контрол, предаде БТА.

Средствата по програмата са на обща стойност 63 млн. лева, посочи Плевнелиев. От тях 13 млн. лева ще бъдат отделени в специален фонд в подкрепа на хората, които няма да могат да платят съучастието си в санирането на жилищата.

До края на годината ще бъдат избрани чрез обществени поръчки ръководителите на проекти по места, допълни Плевнелиев.

Още през месец май зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева обясни, че мениджърите на проекти ще помагат при регистрацията на сдруженията на собствениците, подготвянето на проектите за санирането и последващото изпълнение. Заплатите им ще бъдат също с пари по оперативната програма и ще се изчисляват като процент от стойността на успешно реализиран проект.

Чрез фонда за саниране на жилища към министерството на регионалното развитие ще се гарантират нисколихвени заеми за обновяване на блокове. 50% от необходимата за саниране сума трябва да бъде осигурена от собствениците на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още