IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкция от 300 хил. лева е наложена на „Монтюпе“

Неорганизираното изпускане на емисии е установено през ноември 2016 г., заяви МОСВ

14:44 | 25.05.17 г.
<p>
	Заводът на &bdquo;Монтюпе&ldquo; в Русе. <em>Снимка: montupet.bg</em></p>

Заводът на „Монтюпе“ в Русе. Снимка: montupet.bg

Имуществена санкция в размер на 300 хил. лева е наложена на „Монтюпе“ ЕООД. Наказателното постановление е връчено на оператора миналата седмица, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Неорганизираното изпускане  в атмосферния въздух на необхванати и непречистени емисии от технологичния процес е установено през ноември 2016 г. Нарушението е констатирано след извънредна контролна проверка по подадени в инспекцията сигнали за миризма на бакелит.

При оглед на площадката на предприятието е установено, че има отворени два люкa на комбинираните димни и вентилационни клапи. При обход на покрива на Хале № 3 е констатирано, че двата димни люка са отворени. Те не са организиран източник съгласно условията в Комплексното разрешително и не би следвало да се използват.

При определяне на санкцията са взети предвид високата степен на обществена опасност, рефлектираща върху чистотата на атмосферния въздух и здравето на хората. Производствената дейност на дружеството е свързана с използването на смоли, втвърдители и амин, които могат да бъдат причина за поява на емисии интензивно миришещи вещества, казват от екоминистерството.

Към настоящия момент е в сила  принудителната мярка, наложена през септември 2016 г. за запечатване на 108-те вентилационни отвора на Хале № 3.

Вследствие на предприетите административно-наказателни и принудителни мерки от страна на РИОСВ- Русе дружеството е в процедура на преценка на необходимостта от извършване на ОВОС за модернизация на вентилационните системи. Цялата документация е налична и достъпна за заинтересованите лица в община Русе и инспекцията.
  
През октомври 2016 г. производителят на части организира пресконференция в Русе,  на която категорично отрече да замърсява въздуха в града.

Първоначалните намерения на екоминистерството бяха да глоби завода с 500 хил. лева – максималната санкция, разписана в закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още