IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите са свили износа на селскостопански стоки към Русия с 4,4%

Като цяло износът от България към Русия намалява с 8,8% през 2014 г., отчете икономическият министър Божидар Лукарски

11:12 | 15.05.15 г.
Санкциите са свили износа на селскостопански стоки към Русия с 4,4%

Износът на селскостопански стоки от България към Русия вследствие от наложените санкции от страна на Москва през 2014 година намалява с 4,4% до 67,8 млн. долара. Това стана ясно от данните, представени от икономическия министър Божидар Лукарски пред Народното събрание.

Той уточни, че само за периода август – декември 2014 година, когато Москва наложи контрасанкции на Запада, износът на селскостопански стоки от България към Русия е намалял с почти 2,7 млн. долара. 

Санкциите, наложени от ЕС, пък са намалили приходите от продажбата на български технологии за добиване на петрол – за периода август – декември 2014 година те са били 275 хил. долара. Лукарски обаче не уточни на каква стойност са възлизали тези приходи година по-рано. 

Изявлението му беше направено в отговор на въпрос на депутата от „Атака“ Волен Сидеров. Той поиска точни данни какви са загубите на България от играта на санкции между Запада и Русия и препоръча правителството да потърси компенсации от Брюксел за тях. Според Сидеров страната ни трябва да поднови търговските си отношения с Русия въпреки политиките на ЕС. 

Като цяло износът на България към Русия намалява с 8,8%, а вносът от Русия – с 16,1%, сочат предварителните данни за миналата година, които представи Лукарски. Министърът допълни, че намаленията се дължат не само на наложените ограничения пред търговията, а и като цяло заради застоя на износа на България към трети страни.

През 2014 г. износът на България към Русия е на стойност около 700 млн. долара, а на вноса от Русия – около 5,3 млрд. долара. По данни на икономическото министерство обаче през последната година се увеличава износът на традиционните стоки, които изнасяме за Русия – медикаменти (с 6,6%) и автомобилни части (с 1,3%), които заемат дял от общия износ около 39 на сто, допълни още икономическият министър.

Увеличават се и преките чуждестранни инвестиции от Русия - през 2014 година те са в размер на 137 млн. евро, уточни той.

Диалогът с Русия не е прекъсвал, въпреки че през последните пет години няма заседание на Междуправителствената българо-руска комисия, коментира от парламентарната трибуна Лукарски в отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Петър Кънев.

Той уточни, че между повечето икономически ведомства има диалог и посочи за пример сектор „Енергетика“, където е имало заседания на работни групи по различни теми и през 2013 г., и през 2014 г.

Припомняме, че икономическото министерство си постави за приоритет да стабилизира отношенията с Русия и провеждането на заседание именно на Междуправителствената българо-руска комисия беше една от целите, които си постави икономическият министър. Днес той съобщи, че такава среща ще се проведе през октомври 2015 година.

В края на май Лукарски ще посети Русия и има планирани среща с Алексей Лихачов, на която ще бъде обсъдено сътрудничеството между двете страни в условията на санкции. По време на визитата му в руската столица ще се проведе българо-руски бизнес форум

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още