Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Санкциите заради чумата по дребните преживни животни се разширяват

Според БАБХ причината е отказът на фермери от Болярово да допуснат за проверка ветеринарите

Санкциите заради чумата по дребните преживни животни се разширяват

Снимка: Архив Ройтерс

Заради огнището на чума по дребните преживни животни в град Болярово Европейската комисия (ЕК) ще предприеме нови санкции срещу България, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според Агенцията санкциите се разширяват заради отказа на собствениците на ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти да ликвидират огнището и заради   продължаващото разпространение на заболяването извън общината. 

Още по темата

Изготвен е проект за изменение на действащо решение, според което ще бъде увеличена територията с наложените рестрикции. Вместо седем погранични общини санкциите ще обхванат целите Бургаска, Ямболска и Хасковска област.

Според новите ограничения ще бъде забранено излизането на животни и добитата от тях продукция извън трите области.

Проекторешението ще мине на писмена процедура и се очаква да бъде публикувано от ЕК следващата седмица.

БАБХ уточнява, че стопаните на стадото в Болярово Ана Петрова и съпругът й Тодор, заедно с техни съмишленици, повече от два месеца възпрепятстват ветеринарните власти да унищожат огнището на заразата във фермата в Болярово, където бяха открити положителни проби за чума по дребните преживни животни. Междувременно 11 животни умряха, според стопаните – от преяждане.

След проведената областна епизоотична комисия в Ямбол на 18 септември официалните ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопасност на храните извършиха аутопсия на една от умрелите овце. Ветеринарите твърдят, че няма данни животното да е прехранено с концентриран фураж.

В съобщението на Агенцията се казва, че на 18 септември стопаните на фермата в Болярово и техните съмишленици не позволиха на ветеринарните власти да извършат инвентаризация на наличните животни в обекта, поради което не бе възможно да се определи реалната смъртност в стадото. Вземането на кръвни проби също беше възпрепятствано от страна на стопаните, а наличието на антитела за чума по дребните преживни животни не може да бъде констатирано на база аутопсия. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Корнелия Нинова оттегли оставката си като лидер на БСП