IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ и ЕИБ ще консултират кабинета в приоритетни за икономиката сектори

България ще плаща за експертната помощ със средства от еврофондовете

16:46 | 17.01.12 г.
СБ и ЕИБ ще консултират кабинета в приоритетни за икономиката сектори

Министерският съвет одобри двата проекта за меморандуми със Световната банка (СБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), свързани с  консултантските услуги, които двете финансови институции ще предоставят на правителството за изработване на стратегии в приоритетни за страната сектори, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Меморандумът за разбирателство със Световната банка е за партньорство и оказване на техническа подкрепа във връзка с изпълнението на структурните инструменти на Европейския съюз.

Аналогичен документ ще се подпише и с Европейската инвестиционна банка, където експертизите ще са свързани с изпълнението на европроекти в България.

За целта българската държава е получила съгласието на Еврокомисията консултантските услуги на потенциалните бенефициенти на оперативните програми да бъдат финансирана по линия на техническата помощ на съответните оперативни програми.

Световната банка ще консултира българската администрация за реформите в пътния, железопътния и водния сектори, което ще допринесе за подобряване на качеството на подготовката и изпълнението на инфраструктурните проекти.

Допълнително ще бъдат предоставени услуги в секторите иновации, регулаторната бизнес среда и ромското включване.

Подкрепата от ЕИБ ще бъде в областите шосеен, воден и железопътен транспорт и околна среда.

След подписването и ратификацията на двата документа, ще бъдат договорени и отделни споразумения между двете банки и бенефициентите на оперативните програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още