IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБЖ: Новият ЗОП дава възможност на институциите да контролират медии

Организацията е против разпоредбите, които разрешават да се купува програмно време без търгове

13:24 | 09.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБЖ: Новият ЗОП дава възможност на институциите да контролират медии

Новият Закон за обществените поръчки (ЗОП) дава възможност на институциите да контролират медии като закупуват програмно време – това се казва в декларация, публикувана на сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Организацията определя част от промените в закона като пореден удар на властимащите срещу свободното слово и независимостта на медиите. 

В декларацията се посочва, че в ЗОП има изключения от общите правила и държавните институции са освободени от задължението да обявяват  обществена поръчка при закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги.

Това „изключение“ според СБЖ развързва ръцете на силните на деня да си подбират по свой вкус медии, в които да наливат значителни финансови ресурси за информационни кампании по оперативни програми на ЕС и по други теми.

Така се задълбочава порочната практика за директно договаряне между държавните институции и „услужливи“ медии. Всяка институция ще има възможност да си купи програмно време в радио или телевизия, която сама си избере, и да контролира съдържанието на въпросните предавания според своите интереси, се казва в декларацията.

Така се ликвидира всякаква състезателност и конкуренция на медийния пазар. Ще оцеляват не онези медии, които отстояват своята независимост и качествената журналистика, а тези, които угодничат или са удобни за властта, пише още СБЖ.

Там се казва още, че определеният като „лобистки“ текст се е появил изненадващо преди второто четене на законопроекта в пленарна зала.

България се срива неудържимо в класациите за медийна свобода, за което от време на време дори от Брюксел ни критикуват. В тази обстановка българската журналистическа колегия се нуждае от спешни, реални и действени мерки, които да защитят нейните права и да й осигурят реална възможност да се противопостави на тоталния и унизителен натиск, на който е подложена, се казва още в декларацията.

СБЖ настоява журналистическата професия и българските журналисти да бъдат защитени от „произвола на държавата и медийните собственици, сраснали се с олигархията, за да могат да изпълняват ролята си на независим и демократичен обществен коректив“.

Организацията се обявява за това атаките срещу медиите да престанат, а вместо това властите да се загрижат за промени в съответните нормативни документи, които да помогнат да се намери начин за достойно възнаграждение на журналистическия труд.
Без всичко това в България не може да има качествени медии и качествена журналистика, а следователно не може да има реална борба с корупцията, не може да има истинска демокрация, завършва декларацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още