IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scope Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България

Намаляването на публичния дълг, напредъкът на реформите и спазването на критериите за конвергенция са част от причините за подобряването на перспективите

14:44 | 25.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Германската анализаторска компания Scope Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България от ВВВ до ВВВ+, става ясно от съобщение на сайта на компанията.

Намаляването на публичния дълг на България, напредъкът на реформите и спазването на критериите за конвергенция, както и засилването на външната устойчивост на страната са част от причините за подобряването на перспективите.

Съотношението на брутния държавен дълг в България е 23,1% от БВП към третото тримесечие на 2018 г., което е сравнително ниско спрямо средното за ЕС. В същото време, отчитайки значителните фискални резерви на България, дългът всъщност е само 13%, посочват от рейтинговата компания.

Според оценката на Scope Ratings ангажиментът на България за реформи също е сред факторите за подобряване на кредитния рейтинг. 

В становището се припомня, че след кризата с фалита на КТБ през 2014 г. България е предприела стъпки, включително стрес тестове на финансовата система и реформи в надзорните институции.

От Scope изтъкват, че напредъкът на реформите се запазва и след одобрението на поредица от процедурни стъпки за влизане на България в ERM II и Банковия съюз до средата на 2019 г.

България получава оценка BBB+ и заради увеличаването на покритието на валутните резерви, което подсилва стабилността на валутния борд. В същото време анализаторите отчитат, че именно заради валутния борд способността на БНБ да действа като истински кредитор от последна инстанция, е ограничена. Това е е пречка за подобрение на рейтинга, въпреки че измененията в Закона за публичните финанси се опитват да поправят това до известна степен, коментират от Scope Ratings. БНБ може само да предоставя ликвидна подкрепа на банковата система до степен, в която резервите надвишават паричните задължения, уточняват екепертите.

От Scope ratings отчитат и подобренията на външната позиция на България. Салдото по текущата сметка на страната показва излишък от 4,6% от БВП през 2018 г., което е по-малко от излишъка през 2017 г., когато той беше 6,5%.

В същото време от Scope Ratings предупреждават, че политическата нестабилност, уязвимостта от външни сътресения и рисковете за финансовата система, заради малкия обем на икономиката ни, поставят някои ограничения пред България.

Необслужваните кредити остават над средните за ЕС, въпреки че към края на 2018 г. те са спаднали до 7,6% от общите кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още